©  Arie Kievit

Taskforce vaccinatie mikt op vaccinatiegraad van 75 tot 80 procent tegen eind september

Tussen nu en eind september schat de Taskforce vaccinatie dat nog eens 200.000 Belgen een eerste coronadosis zullen komen ophalen. Daarmee zou de vaccinatiegraad stijgen naar een percentage tussen de 75 en 80 procent. Dat heeft Dirk Ramaekers, het hoofd van de Taskforce vaccinatie, dinsdag gezegd op een nieuw wekelijks persmoment van gezondheidsinstituut Sciensano en het Nationaal Crisiscentrum.

wvb
Bron: Belga

Volgens de meest recente cijfers hebben 8.412.227 Belgen of 73 procent van de volledige bevolking minstens een eerste coronaspuit gekregen. Tegen het einde van september hoopt de Taskforce vaccinatie dat nog eens 200.000 Belgen een prik krijgen, waardoor zowat 8,6 miljoen Belgen een coronavaccin zouden hebben gekregen. Tegen midden oktober zou op die manier tussen de 75 à 80 procent van de bevolking volledig gevaccineerd moeten zijn.

Ramaekers voegde er wel meteen aan toe dat het om schattingen gaat, die bemoeilijkt worden doordat de vaccinatiecampagne stilaan ten einde loopt en het dus moeilijk is om in te schatten hoeveel mensen er nog een coronaprik zullen komen ophalen.

Sinds maandag zijn zeven op de tien Belgen volledig ingeënt, een cijfer dat oorspronkelijk naar voren werd geschoven als de te behalen doelstelling. Door de meer besmettelijke deltavariant werd die echter naar boven bijgesteld, maar de Taskforce wil zich niet langer laten vastpinnen op een concreet cijfer.

Bij de groep mensen met onderliggende aandoeningen staat de vaccinatieteller op 91 procent. Zo’n 300 à 400.000 van hen krijgen de komende twee weken een derde boosterdosis toegediend.

Ondertussen loopt ook de vaccinatie van de jongeren in Vlaanderen als een trein. Op 29 augustus had 78 procent van alle 12- tot 17-jarigen in Vlaanderen minstens een eerste coronadosis gekregen. In Wallonië was dat 57 procent en in Oost-België (Oostkantons) 47 procent. Brussel sluit de rij met tot nog toe amper 25 procent.

LEES OOK: Steven Van Gucht waarschuwt voor vierde golf: “Belangrijk om aanbevelingen te volgen”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER