Simulatiebeeld van het binnenplein en de daken. © OMGEVING

Den Bell, vandaag met grijs, verhard binnenplein. © OMGEVING

1 / 3
thumbnail:  
thumbnail: Simulatiebeeld van het binnenplein en de daken. 
thumbnail: Den Bell, vandaag met grijs, verhard binnenplein. 

Ontwerpteam met PAKT wint wedstrijd voor vergroening van Den Bell

Antwerpen -

De boerencoöperatie van PAKT heeft samen met Antwerps landschapsarchitectenbureau OMGEVING de ontwerpwedstrijd gewonnen voor de vergroening van het stedelijk administratief centrum Den Bell. Bedoeling is om het enorme gebouw te transformeren tot een klimaatadaptieve stadsoase met groendaken, begroeide gevels en een multifunctionele binnentuin. “Dit moet een voorbeeldproject worden.”

Elien Van Wynsberghe

Het stadslandbouwproject van PAKT zag in 2017 het licht op de daken van de gelijknamige bedrijvensite nabij het Groen Kwartier. Vandaag leren zo’n 150 amateur-boeren er tuinieren op de daken. Er werd ook een professionele coöperatie opgericht. Die geeft boeren die rond de stad aan landbouw doen de kans om op de site hun groenten te verkopen. In geen tijd groeide PAKT uit tot een inspirerend pioniersproject dat stadsgroei en eetbaar stadsgroen cultiveert.

“Geregeld worden we door architecten, stadsdiensten en ontwikkelaars gevraagd om mee te werken aan gelijkaardige stadslandbouwprojecten”, vertelt Adje Van Oekelen van PAKT. Zo werkt PAKT momenteel mee aan de opstart van een dakmoestuin aan een oude portierswoning in Mechelen waar vroeger een bibliotheek gevestigd was. En nu wordt dus ook Den Bell aan het projectlijstje toegevoegd. PAKT werkt daarvoor samen met onder meer het Antwerpse landschapsarchitectenbureau OMGEVING.

Op de daken van PAKT. © Victoriano Moreno

“Als vergroenen hier niet gaat, waar dan wel”

“Den Bell fascineert ons enorm”, zegt Van Oekelen. “Het is een iconische plaats waar ontzettend veel te winnen valt. Als je hier niet kan vergroenen, waar dan wel. Maar er zijn ook veel uitdagingen. Zo zitten er verschillende functies verweven in het gebouw. Je hebt de medewerkers van de stad die op het binnenplein in een aangename omgeving moeten kunnen lunchen. Je hebt de buurtbewoners die er komen sporten. En dan heb je de daken die een magnifiek uitzicht bieden over de stad maar waar vandaag niets mee gebeurt.”

En dat er op de daken in onze stad een enorm vergroeningspotentieel zit, beseffen ze bij PAKT als geen ander. Zo telt alleen al het gebied binnen de Leien, inclusief de Brederowijk en Antwerpen-Dam 770.000 m² platte daken.

“Den Bell ligt in een wijk die zeer verhard is en waar je het hitte-eilandeffect erg voelt”, vult Tompy Hoedelmans van OMGEVING aan. “We zijn gaan kijken wat we kunnen doen om het binnenplein, de gevels en de daken te vergroenen en klimaatbestendig te maken.”

De daken van Den Bell worden vandaag niet benut. © OMGEVING

In het conceptplan werd onder meer een moestuin met serre uitgetekend op een van de daken. Daar zouden bijvoorbeeld workshops kunnen doorgaan. Een ander dak kan benut worden als vergaderplek in openlucht. “De daken die niet sterk genoeg zijn, zouden dan verder kunnen worden ingericht als groendaken zonder bijkomende functies”, zegt Damien Derouaux die als landschapsarchitect in de coöperatie van PAKT betrokken is.

Ook het binnenplein van Den Bell zal een hele transformatie ondergaan. “Vandaag is dat een nagenoeg volledig verhard plein”, aldus Hoedelmans. “Deze plek moet een groene stadsoase worden die voor buurtbewoners toegankelijk blijft. Een binnentuin waar je in het groen zit, waar je tussen het groen kan sporten, waar buurtactiviteiten kunnen doorgaan en waar via plantvakken en wadi’s regenwater kan worden opgevangen om het nadien in de grond te laten insijpelen.”

Een wedstrijdbeeld van het binnenplein. © OMGEVING

Voorbeeldproject

Met de vergroening van Den Bell wil de stad Antwerpen een inspirerend voorbeeldproject op de kaart zetten dat haar klimaatambities in de verf zet. Het ontwerp waarmee de het team de wedstrijd gewonnen heeft, zal in de komende periode verder worden uitgewerkt. “Er volgt nog een heel participatief traject met de medewerkers van Den Bell en de buurtbewoners. Op basis van de input die we van hen krijgen, zullen we de plannen verder verfijnen. Ook de technische details zullen nu worden uitgewerkt”, legt Hoedelmans uit. “Eerstdaags zitten we dan met de stad samen om de precieze timing van de werken verder uit te stippelen.”

Wedstrijdbeeld. © OMGEVING

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER