AFP or licensors

Wat met achtergelaten wapens in Kaboel? "Heli's goed voor een selfie, vooral lichte wapens vormen gevaar"

Nu de Amerikanen zich uit Afghanistan hebben teruggetrokken, hebben de taliban een enorme hoeveelheid Amerikaans wapentuig in handen gekregen. Volgens defensiespecialist Jens Franssen gaat het vooral om wapens van het verslagen Afghaanse leger en bovendien is het zeer de vraag of de taliban de technische knowhow hebben om hoogtechnologische helikopters of vliegtuigen aan de praat te krijgen. De lichte wapens zijn een ander verhaal, want die zijn gemakkelijk te onderhouden en kunnen nog jaren meegaan.

Nu het laatste Amerikaanse vliegtuig is opgestegen vanop de luchthaven van Kaboel krijgen de taliban een heel wapenarsenaal in hun schoot geworpen. "Technisch gezien is het meeste materiaal dat in handen van de taliban is gevallen van Amerikaanse oorsprong, maar het was eigenlijk al in handen van het Afghaanse Nationaal Leger", legt Jens Franssen uit. 

Helikopters zijn misschien goed voor een selfie, maar duurzaam weer inzetten, zal niet lukken

Jens Franssen

Luister hier naar het gesprek met Jens Franssen in "De wereld vandaag":

Het blijkt te gaan om Amerikaans wapentuig dat aan dat leger is overgedragen toen de Amerikanen hun militaire basissen in Afghanistan opdoekten. "Zij zijn op een bepaald moment met zijn allen gaan lopen, en zo zijn die basissen - wapens incluis - in handen  van de taliban gekomen", weet Franssen.

Het gaat volgens hem om een 100-tal helikopters, enkele honderden vliegtuigen, duizenden lichte jeeps, een 1.000-tal gepantserde voertuigen en heel veel licht materiaal (nachtkijkers, handgeweren, machinegeweren en granaten).

De helikopters die de taliban aanschouwen op de luchthaven van Kaboel zijn volgens Franssen vooral oude helikopters die de Amerikanen nog hebben gebruikt in Vietnam. Bovendien zijn daar enkele cruciale onderdelen uitgehaald (delen van de opstartmotor of navigatiestukken bijvoorbeeld). "Dan zijn die helikopters eigenlijk onbruikbaar", aldus Jens Franssen. "Dat is misschien goed voor een selfie, maar duurzaam weer inzetten, zal niet lukken." Volgens hem hebben de taliban trouwens niet de knowhow in huis om geavanceerde wapensystemen operationeel te houden.

AFP or licensors

Lichte wapens kunnen terechtkomen in de bredere regio of bij terreurgroepen

Jens Franssen

"Het grote gevaar zit in die lichte wapens", denkt hij. "Die zijn vaak van goede kwaliteit." We hebben het hier bijvoorbeeld over kalasjnikovs of M4-vuurwapens. "Als je kijkt naar de wapens die zware criminelen hier gebruiken, zijn dat soms wapens die gestolen zijn in Oost- of Centraal-Europa, zo'n 20 à 30 jaar geleden."

Lichte handvuurwapens die goed onderhouden worden, kunnen volgens hem tientallen jaren meegaan. Een handvuurwapen schoonmaken en oliën is volgens hem helemaal niet moeilijk. "Dergelijke wapens kunnen terechtkomen in de bredere regio of bij terreurgroepen", waarschuwt Franssen.

Meest gelezen