Wol is nu zo goedkoop dat Britse boeren hem verbranden

De coronacrisis heeft de schapenboeren diep in hun portefeuille getroffen. Door de pandemie zijn de wolprijzen fors gedaald waardoor het vacht van de schapen zo goed als waardeloos is. Sommige boeren in het Verenigd Koninkrijk zien zich daarom genoodzaakt om hun producten te verbranden. Dat meldt de Daily Mail.

Het tij lijkt maar niet te keren voor de schapenboeren. Nadat ze tijdens de piek van de coronacrisis miljoenen liters melk hebben moeten weggieten door een slinkende vraag, zien ze nu de wolprijzen drastisch dalen. De prijs die voor wol wordt betaald, is dit jaar met bijna de helft gedaald, van 60 pence per kilo tot 32 pence. Volgens sommige Britse boeren maken ze verlies als ze nu wol verkopen. Wederom is de coronacrisis de boosdoener.

Wolreserves nog niet verkocht

Vroeger scheerden de landbouwers hun vee en brachten zij de resten naar British Wool, voorheen bekend als de British Wool Marketing Board, om deze te verkopen. Maar als gevolg van de gezondheidscrisis is de geboden prijs nu vaak minder waard dan de brandstof die de boeren zouden gebruiken om hun voorraden naar de opslagplaats te brengen. Zij vernietigen de overschotten door de wol te verbranden of het als compost te gebruiken.

“De British Wool heeft nog niet alle wol van vorig jaar verkocht, dus dat heeft de prijzen onvermijdelijk gedrukt”, laat een schapenboer in een reactie aan de Daily Mail weten. De oogst wordt een jaar later door British Wool verkocht en dit jaar werd de markt in februari gesloten. Als gevolg daarvan moet de organisatie een achterstand van 9 miljoen kilo wegwerken.

“Steun van de boeren nodig”

British Wool zei in een reactie dat het hoopt sterker uit deze crisis te komen, maar “dat het daarvoor de steun van de boeren nodig heeft.” “Gezien de situatie waarin wij ons bevinden, hebben wij deze onverkochte voorraad moeten waarderen met een aanzienlijke korting ten opzichte van de laatst verkochte prijzen”, aldus een woordvoerder.

“Wij vragen de producenten ons door dit zeer moeilijke seizoen heen te helpen door hun wol bij ons in te leveren zodat wij het volume van de verwerkte Ulster-wol kunnen handhaven, onze nieuwe productassortimenten verder kunnen ontwikkelen en uit deze coronacrisis kunnen komen, klaar om een aantrekkende markt te exploiteren”, vervolgde hij.

“Het probleem is dat de wolmarkt momenteel om diverse redenen vrij zwak is – hoofdzakelijk als gevolg van de recessie die door het coronavirus is veroorzaakt en de sluiting van exportmarkten”, liet de National Farmers Union op zijn beurt weten. “De boeren krijgen er dus minder voor betaald. Dat betekent dat het voor sommigen niet de moeite loont de vachten naar het verzamelcentrum te brengen, zoals zij normaal zouden doen, maar dat zij ze gewoon op de boerderij vernietigen.”

Lees ook:

(bzg)

Meer