Paus wil dat jongeren uit hun ‘luie zetel’ komen

Paus Franciscus © Reuters

‘Lieve jonge vrienden, we zijn niet op de wereld gekomen om te vegeteren, om het ons gemakkelijk te maken, om ons leven door te brengen in een zetel, die ons laat indommelen’, zegt de paus.

Paus Franciscus heeft de jeugd opgroepen “wegbereiders van de geschiedenis” te zijn. “Lieve jonge vrienden, we zijn niet op de wereld gekomen om te vegeteren, om het ons gemakkelijk te maken, om ons leven door te brengen in een zetel, die ons laat indommelen”, zei de paus zaterdagavond tijdens een avondgebed voor honderdduizenden pelgrims op de Wereldjongerendagen in het Poolse Krakau.

“Een luie zetel die ons uren rust verzekert, om ons in de wereld van videospelletjes te storten, waardoor we uren voor de computer doorbrengen”, vervolgde de 79-jarige paus. Voor velen komt het goed uit om “suffe en verdwaasde jongeren te hebben”. Maar de dag van vandaag zijn er echter geen “zetel-jongeren nodig, maar jonge mensen met schoenen, beter nog met laarzen aan de voeten, om sporen achter te laten”.

Miljoen deelnemers

De deelnemers aan de Wereldjongerendagen (WJD) waren de hele dag lang door een enorm veld naar de avondwake gekomen. Onder een loden hitte legden ze acht kilometer te voet af. Omwonenden en helpers boden hen onderweg drankjes aan of besproeiden ze met water. De veiligheidsdiensten schatten het aantal deelnemers voor het avondgebed op zowat een miljoen.

Voor de Poolse regeringsleidster Beata Szydlo is de invloed van paus Johannes Paulus II (1920-2005) ook tijdens de bedevaart van zijn opvolger Franciscus ongebroken. Franciscus toont zich groot in zijn eenvoud, zei de nationaalconservatieve politica op de zender Radio Krakau. “Hij is zeker een andere figuur dan Johannes Paulus II of Benedictus XVI, de grote intellectueel. Johannes Paulus is voor alles onze Poolse paus en zal voor ons altijd de belangrijkste blijven”.

Vluchtelingen

Szydlo voelde zich niet aangesproken door de oproep van de paus om meer vluchtelingen op te nemen. “Degenene die kritiek hebben op Polen (…), zullen zeker zeggen, voila, Paus Franciscus is geweest en heeft Polen de les gespeld”. Er zijn ook anderen die erop gewezen hebben dat Polen Oekraïeners heeft opgenomen.

De EU-lidstaat weigert vluchtelingen uit moslimlanden zoals Syrië of Afghanistan op te nemen. Bij een mis met ordebroeders en seminaristen in Krakau drong Franciscus in de voormiddag aan op een meer open en bescheidener kerk. “In ons leven als priester en toegewijde kan vaak de verzoeking bestaan, een weinig in onszelf en in onze kring te blijven, uit schrik of uit gemakzucht”, zei het hoofd van de katholieken. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content