©  Arie Kievit

Amper 1 op de 3 leerlingen gevaccineerd in stad Antwerpen en omgeving: “Er is geen angst in scholen, wel ongerustheid”

Antwerpen -

Nu de scholen opnieuw open gaan, blijken sommige regio’s in de provincie Antwerpen fors minder gevaccineerde leerlingen te tellen dan elders. De stad Antwerpen en omgeving, de Rupelstreek en de Noorderkempen bengelen onderaan de statistieken. Leerkrachten zijn er niet gerust in, zegt vakbond ACOD, die om meer aandacht voor ventilatie vraagt.

Christoph Meeussen, Christof Willocx

Zeker nu de mondmaskerplicht weg is, wordt met argusogen gekeken naar de vaccinatiegraad bij de schoolgaande jeugd. In landelijkere gemeenten van de provincie Antwerpen, zoals die in de eerstelijnszone Voorkempen, is nu meer dan 75% van de 12- tot 17-jarigen volledig gevaccineerd. Bij de meisjes zijn de cijfers telkens net iets beter dan bij de jongens.

Maar andere plaatsen zones laten veel slechtere cijfers optekenen. Onderaan de rangschikking bengelen de zones Rupelstreek en Kempenland, met slechts zo’n 46% volledig gevaccineerde scholieren. En op de laatste plaats staat de eerstelijnszone Antwerpen-Centrum-Noord-Oost-Zuid, met slechts een derde van de 12- tot 17-jarigen die volledig ingeënt zijn.

(Bekijk onderstaande kaart hier in groot formaat)

“We lopen in de stad altijd wat achter op meer landelijke gebieden, maar deze cijfers zijn echt te laag”, zegt Stefaan Van der Borght, populatiemanager voor Antwerpen. “Er lijkt een groep ongeïnteresseerd te zijn in vaccinatie. De diversiteit speelt ook mee. Mogelijk zijn er ook heel wat jongeren geweest die op reis waren en nu pas zijn teruggekomen.”

“Geef vaccinatiebriefje mee”

“De laatste dagen bieden wel nog heel wat jongeren zich aan. Per dag kan er tot 4% extra worden geprikt. De helft van de jongeren heeft ook al een eerste prik. We vragen scholen ook of ze met leerlingen kunnen langskomen in het vaccinatiecentrum en bekijken of we eventueel ook tot in de scholen zelf kunnen gaan. Alleen kennen scholen zelf de vaccinatiegraad niet. Ouders kunnen zich wel voorbereiden door aan hun kind een toestemmingsbriefje mee te geven. Dat vergemakkelijkt alles. Eén handtekening volstaat.”

Hocine Trari van de socialistische vakbond ACOD. “De stad Antwerpen wilde geen CO2-meters plaatsen. Dat begrijpen we niet.” © rr

En wat met de leerkrachten, zeker nu is gebleken dat een volledige vaccinatie je niet immuun maakt voor een besmetting? “Angst is er niet echt, maar er is wel ongerustheid”, zegt Hocine Trari, adjunct-secretaris van de socialistische vakbond ACOD voor het Stedelijk Onderwijs in Antwerpen. “Het is blindvaren, omdat je als school (vanwege de privacy, red.) niet mag vragen wie wel of niet gevaccineerd is. Zeker in scholen zoals op het Kiel of in Antwerpen-Noord leidt dat tot vragen van leerkrachten.”

“De stad wilde ook geen CO2-meters plaatsen. Dat begrijpen we niet”, zucht Trari. “Er zijn moderne gebouwen met actieve ventilatie, maar ook aftandse gebouwen. Daar gaven leerkrachten al aan dat de meter in het rood blijft, ook wanneer de ramen openstaan. Een meter is maareen indicatie, maar het maakt leerkrachten bewust van het probleem. En zulke meters zijn ook echt niet duur.”

Preventieadviseur

Op provinciaal niveau ziet zijn collega Lars Van Santvoort (ACOD GO!) minder problemen. “Algemeen valt het nu mee met de bezorgdheid, maar wat als het weer verslechtert en de ramen en deuren sneller dichtgaan? Goede lucht is ook na corona belangrijk. We hopen toch nog op middelen vanuit Vlaanderen.”

Als er een probleem opduikt in een lokaal, dan kunnen leerkrachten dat wel melden aan een preventieadviseur. “Die moet dan beslissen of een lokaal nog open mag, of met minder leerlingen”, weet Trari.

De vakbond betreurt ook dat een regel over heirkracht serieus is teruggeschroefd. “Sommige collega’s kúnnen zich niet laten vaccineren of hebben een verzwakt immuunsysteem. Zij zijn dus extra kwetsbaar. Zij mochten tot nog toe van thuis uit werken, maar dat is nu serieus ingeperkt. Ook daarom graag dus aandacht voor de binnenluchtkwaliteit”, aldus Van Santvoort.

Stedelijk Onderwijs Antwerpen laat weten dat CO2-meters niet opgelegd zijn, maar dat hun scholen vrij zijn ze te kopen. Hoe dat is verlopen? “Daar hebben we nu geen zicht op”, zegt de woordvoerder.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER