Direct naar artikelinhoud
NieuwsBuitenland

Duizenden mensen op de vlucht voor bosbrand in populaire toeristenplaats Californië

De brandweer Californië probeert de bosbranden in de staat te stoppen. Alle bewoners van de stad South Lake Tahoe zijn geëvacueerd.Beeld EPA

Duizenden inwoners van South Lake Tahoe, in het noorden van de Amerikaanse staat Californië, hebben maandag hun huizen moeten verlaten wegens een grote bosbrand die het stadje van 22.000 inwoners bedreigt. De zogeheten Caldor-brand woedt sinds 14 augustus en heeft al honderden gebouwen en meer dan 700 vierkante kilometer land in de as gelegd.

South Lake Tahoe, gelegen aan de oever van Lake Tahoe, is een populaire toeristenplaats. Normaal gesproken wordt het stadje ’s zomers overspoeld met tienduizenden toeristen. Tijdens het komende Labor Day-weekend bijvoorbeeld werden tot wel 100.000 bezoekers verwacht. Maar de burgemeester van South Lake Tahoe City, Tamara Wallace, roept de mensen al dagen op om weg te blijven vanwege de slechte luchtkwaliteit.

Wallace dacht echter geen moment dat de verraderlijke brand zo snel zo dicht in de buurt zou komen. “Het is duidelijk weer een voorbeeld van de manier waarop de bosbranden in de loop der jaren zijn veranderd”, zei ze,  terwijl ze zich voorbereidde om ook te vertrekken.

Verkeersopstoppingen

Het vuur sloot maandag de snelweg af tussen het gebied en de Californische hoofdstad Sacramento, waardoor mensen alleen nog kleinere wegen konden gebruiken om te vluchten. Volgens lokale media ontstonden er grote verkeersopstoppingen. Met de inzet van extra personeel probeerde de snelwegpatrouille de evacuatie toch zo ordelijk mogelijk te laten verlopen. 

De belangrijkste medische faciliteit van South Lake Tahoe, het Barton Memorial Hospital, evacueerde uit voorzorg tientallen patiënten, en de El Dorado Sheriff’s Office bracht gevangenen over naar een naburige gevangenis.

In Californië, dat geplaagd wordt door droogte, woeden meerdere bosbranden. De grootste, de Dixie-brand, heeft al bijna 3.000 vierkante kilometer land afgebrand.