Peter R. de Vries ©  Mischa Schoemaker

Kinderen van Peter R. de Vries kregen enveloppe “voor als er iets zou gebeuren”

Royce de Vries (32), de zoon van de vermoorde Nederlandse misdaadverslaggever Peter R. de Vries, heeft in de Nederlandse media voor het eerst zijn verhaal gedaan. De man blikt terug op zijn bijzondere vader, die een week na de aanslag op 15 juli dit jaar aan zijn verwondingen overleed.

jvh
Bron: De Telegraaf

“Het verdriet is anderhalve maand later nog steeds heel groot”, vervolgt hij. “Je wordt geleefd, je moet de uitvaart regelen, ook kleine dingen. Hij had bijvoorbeeld vijf kranten, er liggen er snel zo’n 100 op de mat. Maar je moet ook ruimte maken voor het verdriet.”

LEES OOK. Vriendin van De Vries: “Peter was gehavend maar hij was er nog, dat zag je aan alles”

Hij vertelt het verhaal in het kantoor van zijn vader: “In het begin was het confronterend leeg. Het kantoor waar hij ieder moment kon binnen lopen. Alsof hij op vakantie was. Nu is het een soort museum met 40 jaar misdaadgeschiedenis, 40 jaar werk van mijn vader. Dat biedt ook wel troost.”

Aanslag

Hij vertelt over de dag van de aanslag: “Ik was thuis aan het werk en rond tien over half acht belde Peter Schouten dat mijn vader was neergeschoten, je schrikt enorm als je zoiets hoort. Er is dan nog niet veel duidelijk, hoe het gebeurd is en je gaat op onderzoek uit. Hoe erg is het? We zijn als een gek gaan bellen, dan wordt vrij snel duidelijk wat er is echt is gebeurd. Dat het ernstig is, de familie en de partner worden geïnformeerd. Waar is hij? We hoorden dat hij in het ziekenhuis was en dat het ernstig is. Dan wil je bij hem zijn. Overal gemaskerde agenten en automatische wapens. We waren in de familiekamer en dan is er nog onzekerheid hoe het met hem is.”

“Die tijd is dierbaar voor ons. We hebben aan zijn bed gezeten en die week nog tijd met hem doorgebracht. Na een week kregen we de boodschap dat er geen hoop meer was.”

 ©  ANP

De bloemenzee die ontstond in de buurt van de tv-studio waar zijn vader werd neergeschoten heeft de familie veel steun gegeven, vertelt hij. “De bloemenzee heeft ons ontzettend geraakt. Het doet veel met je als mensen de tijd nemen om bloemen te brengen, een Ajaxshirts of zelfs krentenbollen. Het is een emotionele plek, ook al realiseer je je dat je er nooit meer wil komen.”

LEES OOK. Dood Peter R. de Vries schokt zelfs hét land van de georganiseerde misdaad: “Dit zie je hier zelfs nog amper”

Op de dag van de aanslag is Peter nog bij Royce thuis geweest. “Ik heb een foto dat hij nog met mijn zoontje op schoot zit. Dat is natuurlijk een hele dierbare foto voor mij.”

Kritisch

Ook was Royce kritisch over het kroongetuigen-systeem: “Als het vanaf het begin een deugdelijk systeem was waarin advocaten bijvoorbeeld veilig konden werken, naar mijn mening was mijn vader dan nooit vertrouwenspersoon geworden van de kroongetuige.”

Royce sprak voorts over de emotionele uitvaart in Carré, waar Khalid Kasem één van de sprekers was. Kasem werkte samen met Royce bij advocatenkantoor De Vries en Kasem, waar Peter R. ook heeft gewerkt maar ontslag heeft genomen toen hij vertrouwenspersoon werd van kroongetuige Nabil B.

Royce vertelde ook over de enveloppe die de kinderen van Peter hadden gekregen in het geval dat er iets met hem zou gebeuren. “Tien jaar met de wensen van je vader rondlopen over praktische zaken als de uitvaart”, dat geeft wel aan dat Peter bang was dat er iets met hem zou gebeuren, klonk het.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer