Direct naar artikelinhoud
NieuwsOnderwijs en corona

Bijna 40 procent van scholen heeft ‘beperkt zicht’ op luchtkwaliteit in peiling

Bijna 40 procent van scholen heeft ‘beperkt zicht’ op luchtkwaliteit in peiling
Beeld Wannes Nimmegeers

Ventilatie, dat is hét codewoord nu het onderwijs vandaag weer opstart. Maar bijna 40 procent van de 220 scholen die Vlaams Parlementsleden Loes Vandromme, Katrien Schryvers en Jo Brouns (CD&V) bevraagd hebben, zegt ‘een beperkt zicht’ te hebben op de luchtkwaliteit. Een vijfde van de scholen liet zelfs geen risicoanalyse voor ieder klaslokaal uitvoeren.

Ramen en deuren zullen vandaag massaal opengezet worden om klaslokalen zo goed mogelijk te ventileren. Maar in slecht verluchte ruimtes is er méér nodig dan dat. Onderwijsminister Ben Weyts (N-VA) heeft zijn hoop gevestigd op de preventieadviseur: die moet een risicoanalyse maken in elke klas om te zien of de luchtkwaliteit wel aan de juiste normen voldoet. Zo niet, dan moet er verplicht een CO2-meter gehangen worden of moeten leerlingen toch verplicht een mondmasker dragen.

Maar niet elke school beschikt over die de nodige tijd, ruimte en middelen, zo blijkt uit een rondvraag die de CD&V’ers organiseerden bij 220 Vlaamse scholen. Bijna 40 procent van de scholen geeft toe slechts een ‘beperkt’ zicht te hebben op de luchtkwaliteit in de klaslokalen. Meer dan 20 procent van de bevraagde scholen liet zelfs geen risicoanalyse uitvoeren voor ieder klaslokaal. “Er moet dringend meer ondersteuning komen om de luchtkwaliteit te meten. Heel wat directies geven aan gewoon overdonderd te zijn door de planlast”, meent Loes Vandromme. 

Iets meer dan de helft van de scholen (53,7 procent) zegt genoeg te weten hoe ze de luchtkwaliteit in het oog moeten houden, maar meer dan een derde vindt dat er toch nog extra inspanning – via een opleiding of een brochure – mag gebeuren. “Het is bovendien frappant dat er in het nieuwe Masterplan Scholenbouw van de Vlaamse regering niets over ventilatie vermeld staat”, vindt Brouns.

Opvallend is dat de preventieadviseur in slechts 45 procent van de scholen de luchtkwaliteit opvolgt. Nochtans heeft minister Weyts die verantwoordelijkheid grotendeels in zijn of haar handen gelegd. “Preventieadviseurs zijn cruciaal om in scholen een beleid rond veiligheid en preventie uit te bouwen, maar ze moeten in ruil wel een mandaatvergoeding krijgen”, vindt CD&V.

Nog opvallend: de CO2-meter blijkt populair. En dat terwijl het volgens Weyts “niets oplost” en het niet verplicht is. Slechts 10 procent van de bevraagde scholen heeft er geen. “De overheid zou minstens voor iedere school één CO2-meter moeten voorzien”, besluit Schryvers.