Geen wit-grijs uniform, maar roze trui of wijde broek: Nieuwen Bosch in Gent neemt na 70 jaar afscheid van schooluniform

Felroze truien, gestreepte T-shirts en jeans met wijde broekspijpen: op het eerste gezicht niets nieuws onder de zon, maar voor de leerlingen van Nieuwen Bosch in Gent is het toch even aanpassen. Want de school hangt na bijna 70 jaar het wit-grijze uniform voorgoed aan de haak. "Ik ga het missen, maar ik ben ook blij dat we nu zelf mogen kiezen."

Nieuwen Bosch Humaniora breekt met een jarenlange traditie: de leerlingen van de basis- en de middelbare school hoeven vanaf vandaag geen wit-grijs uniform meer te dragen tijdens de lesuren. De kleurcode werd in 1954 ingevoerd en was bijna 70 jaar lang verbonden aan de school. Nu de zogenoemde ‘grijsjes’ hun uniform aan de haak hangen, telt Gent nog maar twee scholen met uniformplicht: Sint-Pieters (blauw) en Sint-Bavo (groen).

Gelijke onderwijskansen

"Nieuwen Bosch is de oudste katholieke school in Gent en omstreken. Bij de oprichting in 1810 lag de focus al sterk op gelijkheid en was er van uniformen geen sprake. Die zijn pas later ingevoerd", weet graadcoördinator Maaike Vanden Berghe. "We maken vandaag de overstap naar 'gekleurde kleren' omdat we nog meer willen inzetten op gelijke onderwijskansen. Voor sommige leerlingen is de aankoop van een uniform een financiële drempel, aangezien ze extra kleding moeten aankopen boven op wat er al in hun kleerkast hangt. Verder vinden we het ook belangrijk dat onze leerlingen zichzelf kunnen uitdrukken met hun kleding."

"Kiezen in welke kleuren we ons uitdrukken"

En zichzelf uitdrukken, dat doen ze ook. "Ik maak deel uit van de LGBTQ+-gemeenschap, dus ik koos vandaag voor een roze trui aangezien dat een belangrijke kleur is voor mij. Zo kan ik op de eerste schooldag al meteen tonen waar ik voor sta", getuigt Emile (19), die ook te kennen geeft dat hij het grijs-witte uniform wel kon smaken. "Het creëerde een gevoel van samenhorigheid en dat had ook wel een meerwaarde. Ik ga mijn uniform wel missen, maar ik ben ook blij dat we nu zelf mogen kiezen in welke kleuren we ons uitdrukken."

Ik begrijp waarom de school dit doet en sta helemaal achter de beslissing
Bo (18)

"Het is eigenlijk superraar. Ik zit nu al 6 jaar op een uniformschool en vandaag is dus de eerste keer dat ik zelf mag kiezen wat ik draag", vult Bo (18) aan. "Ik ben gisteren nog gaan winkelen zodat ik zeker iets moois had om vandaag aan te doen. Ik heb me altijd goed gevoeld op school, dus een jaartje langer in uniform had ik zeker niet zo erg gevonden. Maar ik begrijp waarom de school dit doet en ik sta zeker achter die beslissing."

Nour en Melanie.

"Ik koos vandaag voor een jeansbroek met wijde pijpen en een zwart T-shirt", vertelt Melanie (18). "Ik vond het uniform ook wel leuk, maar ik ben wel blij dat we voor ons laatste jaartje hier op school zelf mogen kiezen hoe we ons kleden."

"Ik ga die uniformen alleszins niet missen”, besluit Nour (17). "Het was wel gemakkelijk, want dan hoefde je niet na te denken over wat je die dag wou dragen. Maar dit is toch leuker: je kan jezelf uitdrukken zoals je bent. En dat vind ik een pak mooier."

Meest gelezen