© MARC HERREMANS - MEDIAHUIS

Trio riskeert tot negen jaar cel voor home invasion bij bejaard koppel: “Ze dachten dat ze een drugsdealer gingen overvallen”

Mol -

In Mol werd een bejaard koppel in mei vorig jaar het slachtoffer van een gewelddadige home invasion. Drie mannen stormden hun huis binnen, deden de man handboeien om en hielden zijn vrouw onder schot. Ze dachten dat ze een drugsdealer zouden overvallen, maar gingen uiteindelijk maar met 52 euro aan de haal. Ze riskeren tot negen jaar cel.

Britt Peeters

De drie verdachten uit Antwerpen bleven tijdens het onderzoek, en ook woensdag in de rechtbank, naar elkaar wijzen. “Ik heb spijt van wat er gebeurd is, maar het was niet mijn idee”, zei A.R. (45). Volgens V.S. (30) en S.H. (29) was hij dan weer de leider van de groep. De drie mannen stormden op 20 mei het huis van een bejaard koppel binnen. De man werd brutaal op de grond gegooid en nadien geboeid in de logeerkamer. Zijn vrouw werd onder schot gehouden.

“De derde beklaagde doorzocht ondertussen het huis. Ze vluchtten uiteindelijk weg met 53 euro, een alarmpistool en enkele juwelen. Via het ANPR-netwerk konden ze getraceerd worden op de Zuiderring in Mol”, zei procureur Catherine Dederen.

De nummerplaat was ingeschreven op de naam van de vader van V.S. “Ook uit telefonieonderzoek bleek dat de drie mannen hun gsm hadden uitgezet net voor de feiten, en opnieuw hadden aangezet toen ze terug in Antwerpen waren. Na arrestatie konden de slachtoffers V.S. meteen herkennen, hij was de enige die geen bivakmuts droeg tijdens de overval.”

“Bibberende stem”

De advocaat van V.S. legde uit dat de slachtoffers hadden verklaard dat A.R. overkwam als degene die de touwtjes in handen had. “V.S. zou met bibberende stem aan het slachtoffer hebben gezegd dat hij ook schrik had”, klonk het. “Mijn cliënt geef toe dat hij fungeerde als chauffeur, maar heeft geen geweld gebruikt.”

Uit het onderzoek bleek dat de mannen van een onbekende een tip hadden gekregen dat er 150.000 euro drugsgeld in het huis zou liggen, of dat ze een drugsdealer zouden overvallen. “Maar ze gaven zelf toe dat die info verkeerd was, want die verwachting kwam niet overeen met de slachtoffers die ze uiteindelijk bestolen hebben”, zei Dederen.

Ze eist een celstraf van negen jaar voor A.R., wiens strafregister al tien pagina’s lang is en waar al een diefstal met geweld op staat. V.S. en S.H. riskeren acht jaar celstraf. “Maar S.H. was degene die al het materiaal had voorzien, zoals de bivakmutsen. Ik werd maar op het laatste moment ingelicht”, zei A.R.

Vonnis op 15 september. (brip)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Misdaad Kempen