Direct naar artikelinhoud
Nieuws

Britse mediawaakhond: ‘Piers Morgan overtrad geen regels met aanval op Meghan Markle’

Televisiepresentator Piers Morgan in Londen.Beeld REUTERS

Met de kritiek op Meghan Markle heeft Piers Morgan de Britse mediacode niet overtreden. Dat heeft de Britse mediawaakhond Ofcom woensdag bepaald.

Na het spraakmakende interview van Harry en Meghan met Oprah Winfrey zei Piers Morgan, presentator van het ITV-programma Good Morning Britain, geen woord te geloven van Meghans beweringen over racisme binnen het koningshuis en over haar zelfmoordgedachten. De gemoederen liepen na het interview tijdens een uitzending van de ontbijtshow zo hoog op dat Morgan kwaad wegliep nadat medepresentator Alex Beresford kritiek uitte op de tirades van zijn collega.

Dat was meteen het laatste optreden van Morgan. Na klachten van de hertogin en 57.121 kijkers was hij zijn job als presentator van Good Morning Britain kwijt. Volgens de officiële communicatie van ITV was het Morgans eigen beslissing om op te stappen. De zender had hem verzocht zijn excuses aan te bieden voor zijn uitspraken, maar dat weigerde hij.

Mediawaakhond Ofcom oordeelt nu in een 97 pagina’s tellend rapport dat Morgan het recht had om “op rigoureuze wijze” vraagtekens te zetten bij de uitspraken van Markle. Zijn vertrek was volgens Ofcom dus onnodig. “Dit is een overtuigende zege voor de vrijheid van meningsuiting en een even overtuigende nederlaag voor Prinses Pinokkio”, reageerde een glunderende Morgan na de uitspraak. Hij vraagt zich ook af of hij zijn baan nu terugkrijgt als presentator van de show Good Morning Britain.

Na het vertrek van Morgan daalden de kijkcijfers fors, wat ook gold voor de beurskoers van de commerciële zender ITV. Het oordeel van Ofcom heeft ook geleid tot vragen het functioneren van ITV-baas Carolyn McCall, de voormalige bestuursvoorzitter van easyJet en The Guardian.