Michel Maus legt uit hoe de kosten voor de kinderen verdeeld worden bij een echtscheiding.
Volledig scherm
PREMIUM
Michel Maus legt uit hoe de kosten voor de kinderen verdeeld worden bij een echtscheiding. © Getty Images, Jan De Meuleneir

Wat met schoolkosten na een echtscheiding? “Wie onderhoudsgeld betaalt, geniet van fiscale aftrekbaarheid”

Een echtscheiding is op zich al een pijnlijke gebeurtenis, maar met kinderen moeten er ook op heel veel vlakken nieuwe afspraken worden gemaakt. Een twistpunt tussen gescheiden partners zijn vaak de kosten voor de kinderen. Het nieuwe schooljaar is nog enkele weken weg, maar het is goed om tijdig afspraken te make. Onze geld- en fiscaal expert Michel Maus brengt raad.

  1. 221.000 Belgen werken deeltijds omdat crèche duur of onbeschikbaar is: “Nood aan opvang waar ouders met moeilijke werkuren terechtkunnen”
    PREMIUM

    221.000 Belgen werken deeltijds omdat crèche duur of onbeschik­baar is: “Nood aan opvang waar ouders met moeilijke werkuren terechtkun­nen”

    Volgens het Belgische statistiekbureau Statbel werkten in 2020 exact 1.098.105 Belgen deeltijds in loondienst. Sommigen omdat de job die ze wensten alleen parttime beschikbaar was, omdat ze gewoonweg niet ambieerden voltijds te werken of omdat ze werken combineerden met studeren. Maar de reden die met stip op één staat, is ‘een gebrek aan of het zich niet kunnen veroorloven van gepaste kinderopvang of/en opvang voor andere afhankelijke personen’, stipt onze werkexpert Stijn Baert aan. Hoe lossen we dat probleem op? En wat kan je doen als ouder als je in hetzelfde schuitje zit?
  2. Onze geldexpert legt uit hoe je weer start met studeren: “Een voltijdse werknemer heeft recht tot 125 uren opleidingsverlof per schooljaar”
    PREMIUM

    Onze geldexpert legt uit hoe je weer start met studeren: “Een voltijdse werknemer heeft recht tot 125 uren opleidings­ver­lof per schooljaar”

    Als je op 1 september de beelden van huilende kleuters aan de schoolpoort ziet, lijkt het wel alsof naar school gaan iets is waar je vooral niet naar uitkijkt. Toch zijn er heel wat mensen die binnenkort heel graag weer naar school gaan. Denk maar aan de vele werkenden, werklozen en gepensioneerden die les volgen in het volwassenenonderwijs. Welke vakken kan je er volgen? Voor wie is het interessant? En hoe kan je er verlof voor aanvragen? Onze geldexpert Pascal Paepen geeft advies: “Voor het geld moet je het niet laten, per uur betaal je als student amper 1,50 euro.”