©  Interpol

51 verdachten uit organisatie rond ‘Dikke Nordin’ verwezen naar rechtbank

Antwerpen -

De raadkamer in Antwerpen heeft 51 verdachten uit de vermeende criminele organisatie rond Nordin El Hajjioui (33) verwezen naar de correctionele rechtbank. De leden worden onder meer verdacht van drugssmokkel en beschikten over een enorm wapenarsenaal.

Sam Reyntjens

De 51 verdachten die donderdag verwezen werden naar de correctionele rechtbank vormden volgens het parket een criminele organisatie die bij verschillende misdrijven betrokken was. Zo wordt een deel van de verdachten vervolgd voor de invoer van partijen cocaïne in containers die uitgehaald werden dankzij gestolen pincodes. Bij een van de invoeren vielen de speurders binnen in een loods in Bornem waar 190 kilogram cocaïne verdeeld werd.

De organisatie kan ook in verband gebracht worden met zeker twee granaataanslagen in maart 2019. “Uit deskundig onderzoek blijkt dat een gevonden ontstekingsmechanisme gelinkt kan worden aan de aanslagen in de Dijlestraat op 8 maart 2019 en in de De Pretstraat op 18 maart 2019”, zegt het parket. De vermoedelijke doelwitten van die twee aanslagen, Younes E.M. en Mohamed E.F., werden ondertussen tot jarenlange straffen veroordeeld omdat ze betrokken waren bij aanslagen in het drugsmilieu. Ze legden onder meer enkele nepgranaten voor de deur van de ouders van Nordin El Hajjioui, de hoofdverdachte in huidig dossier.

Het gerechtelijk labo aan het werk na de aanslag in de De Pretstraat. ©  BFM

In de voet geschoten

Dat de ontstekingsmechanismes gevonden werden gebeurde door een toevalligheid. In de lente van 2019 schoot de 20-jarige Birgit S. zich letterlijk in de voet in haar appartement op de Verbrandendijk in Zwijndrecht. De opgetrommelde hulpdiensten vinden in haar woning acht handgranaten, zes vuurwapens, een aantal ontstekingsmechanismen, kneedbare explosieven, bijna veertig kilo cocaïne en 25.000 euro cash geld.

Uiteindelijk leidt het onderzoek naar een appartement op het Eilandje waar de criminele organisatie afsprak. “In de flat werden ook wapens, explosieven, geld en cocaïne opgeslagen”, aldus het parket. In afgeluisterde gesprekken en op camerabeelden konden de speurders zien en horen hoe er wapens en drugs verhandeld werden.

LEES OOK: Hoe een appartement op het Eilandje de ‘ground zero’ van de Antwerpse drugsoorlog bleek te zijn

Hoofdverdachte Nordin El Hajjioui riskeert als vermeend leider van de criminele organisatie tot vijftien jaar gevangenis. Hij staat al geruime tijd geseind op de website van Interpol en verblijft allicht in Dubai. Daar werd hij vorig jaar even opgepakt, maar mocht hij na het betalen van een borg de gevangenis verlaten. Zijn vermeende rechterhand Fidan J., is ook spoorloos.

De advocaten van de 51 verdachten kunnen nog in beroep gaan tegen de beslissing van de raadkamer.

 ©  parket antwerpen

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Drugsoorlog Antwerpen