Direct naar artikelinhoud
Nieuws

ABBA brengt na veertig jaar een nieuwe plaat uit: ‘We wilden het doen voor we dood zijn’

ABBA brengt na veertig jaar een nieuwe plaat uit: ‘We wilden het doen voor we dood zijn’
Beeld RV

Fans wachten er al jaren op en vandaag was het eindelijk zover: via een livestream deden de leden ABBA hun grote project ‘ABBA Voyage’ uit de doeken doen. Dat bleek niet alleen de aankondiging van een aantal nieuwe nummers en een tournee met - u leest het goed - ABBA-tars te zijn, maar van een volledig nieuwe plaat.

Met een beetje vertraging begon rond 18.50u onze tijd eindelijk de langverwachte persconferentie van de Zweedse popgroep ABBA. ‘ABBA Voyage - We are live’ verscheen er op het scherm. Dat heel de wereld zat te wachten op de aankondiging, werd duidelijk door de verschillende clips van over de hele wereld - van Berlijn tot Rio De Janeiro - waarin fans (jong en oud) vertelden waarom ze zoveel van ABBA houden.

En dan was het langverwachte moment eindelijk aangebroken. Het nieuws is - zoals verwacht - groot. ABBA brengt niet alleen twee nieuwe nummers uit, ‘I Still Have Faith In You’ en ‘Don’t Shut Me Down’, maar heeft een volledig nieuw album klaar. Voyage zal op 5 november uitkomen. Opvallend, want het is maar liefst veertig jaar geleden dat het laatste album The Visitors verscheen. Björn en Benny gaven zelf meer uitleg. “Een nieuw album na veertig jaar? Dat was ongelofelijk”, vertelde Björn. “Eerst waren het maar een paar nummers, maar toen dachten we: waarom doen we niet ineens een heel album?”, vervolgde Benny.

“Het eerste nummer, ‘I Still Have Faith in You’, moést over ons gaan”, klonk het bij Benny. “Het gaat over hoe onvoorstelbaar het is dat we nu hier zijn. Dat we na veertig jaar een nieuw album uitbrengen en dat we nog steeds beste vrienden zijn, loyaal zijn aan elkaar en van elkaars gezelschap genieten. Wie kan dat zeggen?” 

Optreden in Londen

Daarnaast zal er zoals eerder werd aangekondigd een nieuw concert aankomen. Agnetha, Björn, Benny en Anni-Frid zullen niet zélf op het podium te zien zijn, maar wel de ABBA-tars, digitale versies van de muzikanten. “Wat je gaat zien als je naar dit concert komt? Ons”, verzekerde Benny. Het concert zal op 27 mei 2022 plaatsvinden in Londen, in een speciaal daarvoor ontworpen arena.

“Björn en ik waren drie jaar geleden in Londen. Ik zei: ‘Denk je dat het slim is om hiermee op tournee te gaan?’ Want het is zo ongelofelijk ingewikkeld. Dus ik zei: ‘Waarom doen we het niet hier’. ‘Maar er is geen arena’, zei hij. Dus zei ik: dan maken we er zelf één.” Het optreden zal zo’n 1,5 uur duren, en er zullen 22 nummers gespeeld worden. Ook de twee nieuwe singles worden afgespeeld, de rest nog niet. “Want die waren toen nog niet opgenomen.”

In de jaren 70 en 80 scoorden Agnetha Fältskog (71), Anni-Frid Lyngstad (75), Björn Ulvaeus (76) en Benny Andersson (74) met oorwurmen als ‘Dancing Queen’ en ‘Gimme Gimme Gimme’ de ene monsterhit na de andere. Meer dan 370 miljoen platen verkochten ze wereldwijd, tot het viertal in 1983 er de brui aan gaf. In 2016 verzoenden ze zich uiteindelijk en veertig jaar na hun laatste studioalbum brengt de Zweedse popsensatie nu kersverse songs uit, mogelijk dus vandaag al.

Video: ‘I Still Have Faith in You’