Museumbezoek op voorschrift in Brussel, "werkt stressreducerend en laat mensen zich beter voelen"

Brussel gaat van start met een proefproject om patiënten een museumbezoek op voorschrift te geven. "Dat is een heel verstandig initiatief. Het kan stressreducerend werken. Kunst kan ons ook soms verwonderen en tot andere inzichten brengen en voor een stuk betekenis geven aan het leven", stelt professor arbeidsgeneeskunde Lode Godderis in "De wereld vandaag".

In Canada en Engeland bestaat het al en nu kondigt de Brusselse PS-schepen Delphine Houba een proefproject aan waarbij ziekenhuispatiënten een voorschrift kunnen krijgen voor een gratis museumbezoek. Eind 2021 wil Houba de balans opmaken.

"Ik denk dat het een heel verstandig initiatief is. We zien al langer in het buitenland dat artsen een museumbezoek als therapie voorschrijven aan hun patiënten. Dat gebeurt al in Canada en Engeland. In Engeland heeft de National Health Service een programma lopen rond “social prescribing”, waaronder een museumbezoek kan horen", legt professor arbeidsgeneeskunde Lode Godderis uit in "De wereld vandaag".

Een bezoek aan een museum kan op verschillende factoren positief inspelen. "Enerzijds komen de mensen dan in contact met een andere omgeving en in contact met andere mensen. De zintuigen worden gestimuleerd en het doet ons nadenken. Daarnaast is het ook een fysieke verplaatsing naar het museum."

Volgens Goddereis kan "de kunst ons ook verwonderen en ons tot nieuwe inzichten brengen". "Dat geeft voor een stuk betekenis aan het leven. Je merkt dat het op verschillende vlakken een impact kan hebben op hoe we ons voelen."

Ook zelf actief aan kunst doen, kan zinvol zijn voor mensen die moeilijk tot een bepaald gesprek toekomen. Dat wordt al toegepast met muziektherapie

Het onderzoek naar het nut van zo een therapie is nog lopende. "De Wereldgezondheidsorganisatie heeft een interessant rapport geschreven waarin een 900-tal studies zijn opgenomen. Dat zijn er niet zo veel. We zien meestal een gunstig effect op de subjectieve beleving hoe mensen zich voelen. Het werkt ook eerder stressreducerend en laat mensen zich iets beter voelen."

Ook zelf actief aan kunst te doen, kan een manier zijn om gevoelens te laten uiten. "Dat is zinvol voor mensen die moeilijk tot een bepaald gesprek toekomen. Dat wordt al toegepast in bijvoorbeeld muziektherapie. Andere kunstvormen worden ook in therapie ingezet."

Volgens Godderis zou museumbezoek in Vlaanderen ook geen slecht idee zijn. "Uit onderzoek blijkt dat ongeveer 20 procent van de doktersbezoeken niet gaan om biomedische problemen. Dat zijn problemen van sociale aard zoals eenzaamheid, die een bepaalde neerslachtigheid kan verklaren. In die zin kan een van de onderdelen van de therapie een sociaal voorschrift zijn om mensen te motiveren om uit huis te komen. Deelnemen aan vrijwilligerswerk of een bezoek aan een museum kan helpen."

Meest gelezen