Pascale Naessens lanceert nieuw kookboek: “veel en lekker eten hoeft geen negatieve gevolgen te hebben voor je lijf”
Vrijdag verscheen het nieuwe kookboek van Pascale Naessens: ‘Ik eet zo graag’. Vlaanderens best verkochte culinaire auteur bevoorraadt fans van lekker en gezond eten erin met een nieuwe lading eenvoudige en gezonde, maar bovenal smakelijke recepten. We vroegen de gepassioneerde chef wat gezonde voeding voor haar betekent, en hoe ook jij beter kan eten.
Pascale Naessens: “Met mijn boeken wil ik een statement maken: veel en lekker eten hoeft geen negatieve gevolgen te hebben voor je lijf. Voor heel wat mensen lijkt het een utopie dat gezond eten ook lekker en overvloedig kan zijn, maar het is een hardnekkig misverstand dat je er iets door moet missen. Het tegendeel is waar! De titel van het boek ‘Ik eet zo graag’ is op mijn lijf geschreven: lekker eten kan mij zo gelukkig maken. Ik heb het dan over eten waar je 100 procent van kan genieten, zonder je nadien moe, opgeblazen of schuldig te voelen.”
Ook fan van puur eten? Bestel ‘Ik eet zo graag’ hier met korting.
Veel mensen denken bij gezond eten meteen aan groenten. Groenten zijn zeker niet slecht, maar ze zijn niet per definitie de gezondste keuze
“Veel mensen denken bij gezond eten meteen aan groenten. Groenten zijn zeker niet slecht, je kan er creatief mee zijn en ze geven volume en kleur aan je bord. Maar ze zijn niet per definitie de gezondste keuze. Er bestaat veel controverse rond gezond eten, maar over de kern is er inmiddels wel consensus. Dat is dat gezonde voeding ongeraffineerd is. Eten waar niet mee geknoeid is dus. We denken soms dat we voeding door het te manipuleren kunnen verbeteren, maar dat is een echte denkfout. Deze ‘echte’ producten zijn best calorierijk, maar juist daarom ook heel voedzaam. Denk aan volle yoghurt, noten en vette vis. Ze verzadigen je lichaam echt, wat het moeilijk maakt om je eraan te overeten.”
Koolhydraatverslaving
“Wil je vermageren, dan moet je volgens de traditionele strekking minder vet en meer groenten eten. De uitkomst is dan konijnenvoer, wat allesbehalve lekker is. Je raakt er niet door voldaan en wordt chagrijnig, waardoor je zo’n dieet niet lang zal volhouden. Ik spreek uit ervaring. Rond mijn 19de was ik verstrikt geraakt in de val van koolhydraatrijke voeding. Ik at de ene dag te veel om de dag nadien te gaan lijnen. Het resultaat was een jojo-effect waar ik erg ongelukkig van werd. Ik zocht hulp bij diëtisten, maar die hingen allemaal de klassieke visie aan, zodat mijn pogingen keer op keer mislukten. Vervolgens klopte ik aan bij psychologen, aangezien ik geloofde dat een gebrek aan wilskracht dan wel mijn probleem moest zijn. Niets hielp, integendeel, ik ging me nog slechter voelen. Ik dacht dat het aan mij lag, maar wist nog niet dat de voeding zelf het probleem was. Ik raakte helemaal in de ban van mijn eetgewoonten, tot ik besefte dat het niet meer normaal was. Dit was niet de manier waarop een mens met voeding bezig moest zijn. Ik ben toen veel beginnen te lezen en kwam zo een reeks enorm interessante wetenschappers op het spoor, zoals Prof Dr William Cortvriendt, Prof Dariush Mozaffarian van Tufts University, proffen David Ludwig en Walter Willet van Harvard University en de Nederlandse proffen Frits Muskiet en Hanno Pijl. Deze onderzoekers hingen een heel andere visie aan, en wat zij vertelden in theorie klopte volledig met wat ik ervoer in de praktijk. Geleidelijk aan ben ik mijn eetgewoonten beginnen te veranderen. Eens ik aanvaardde dat ik verslaafd was aan koolhydraten, was het makkelijker om me open te stellen voor oplossingen. Dit is uiteraard een proces geweest, en dat verloopt bij iedereen verschillend. Ik zeg niet dat je nooit eens uit de bocht mag gaan, maar het is zeker mogelijk koolhydraten uit je systeem te krijgen."
Als je vet in de voeding houdt, maar suiker mijdt, verdwijnt je hunker naar zoet na verloop van tijd automatisch. Je zal merken dat je zo uiteindelijk toch afvalt zonder calorieën te moeten tellen
Vet is je vriend
“Er bestaan twee manieren om voeding smaakt te geven. Of je voegt suiker toe, of je gebruikt vet. De klassieke visie wil vet vermijden, maar haalt zo de smaak uit het eten. Ter compensatie gaan ze dan suiker toevoegen, waardoor je algauw veel snelle koolhydraten binnenkrijgt. Bovendien raakt je lichaam niet verzadigd, want al het voedzame, de vetten, zijn eruit gehaald. Als je daarentegen het vet in de voeding houdt, maar suiker mijdt, verdwijnt je hunker naar zoet na verloop van tijd automatisch. Je zal merken dat je zo zonder calorieën te moeten tellen uiteindelijk toch afvalt. Vet zorgt ervoor dat je sneller voldaan bent en dus minder zal eten.”
Een voorsmaakje van ‘Ik eet zo graag’? Pascale geeft het recept voor een van haar lievelingshapjes cadeau:
Spinazie-kaaskoekjes
Nodig voor een 10-tal stuks:
• 130 g (bio)spinazie
• 70 g geraspte Brugse kaas (belegen)
• 50 g geraspte parmezaan£
• 50 g amandelmeel
• 1 ei
Bereiding:
• Verwarm de oven voor op 180 °C.
• Doe de spinazie in een pan met wat olijfolie, peper en zout. Laat slinken. Meng de wat afgekoelde spinazie met de rest van de ingrediënten.
• Vorm tussen je handpalmen balletjes, duw ze boven- en onderaan plat zodat je een cilinder krijgt en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Schik ze ver genoeg uit elkaar, want ze smelten wat tijdens het bakproces. Bak ze een 10-tal minuten in de voorverwarmde oven of tot ze bruin kleuren.
• Laat wat afkoelen en serveer.
Meer van dat? Bestel ‘Ik eet zo graag’ in de HLN Shop.
Lees ook
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Livios
Is een architect verplicht als je je woning wil renoveren?
-
Livios
Tuinhuis plaatsen? Alles wat je moet weten over kosten, isolatie en beveiliging
Een tuinhuis ziet er niet alleen leuk uit, het is ook een praktische meerwaarde én verhoogt de veiligheid rond je woning. Je meubels, gereedschap en e-bike staan er immers droog en buiten bereik van mogelijke malafide passanten. Bovendien kan je je tuinhuis omvormen tot een charmant toevluchtsoord op wisselvallige dagen of functionele werkruimte. Bouwsite Livios geeft uitleg over de verschillende types. -
Spaargids.be
Hoeveel geld mag er op jouw spaarrekening staan vooraleer de fiscus passeert?
Op een eerste schijf van 1.020 euro spaarrente per belastingplichtige betaal je geen roerende voorheffing. Wat betekent dat concreet? Hoe zit het dan met een gezamenlijke rekening? En wat doe je best met de rest van je centen? Spaargids.be biedt antwoorden. -
-
HLN Shop
Op safari in de Benelux: vijf zinderende ervaringen om na te jagen
-
PREMIUMBij de notaris
Noodgedwongen verhuist echtpaar naar serviceflat, maar dierbare urn wordt vergeten
Let altijd goed op als je je huis laat leeghalen wanneer je verhuist. Voor je het weet ben je een dierbare bezitting kwijt. Dat is ook wat een vrouw meemaakte met de urn van haar zus. “Haar dochter vertelde me het verhaal”, aldus een Nederlandse notaris. “Mijn beroep gaat dan ook veel verder dan aktes, documenten en wetten. Ik ben ook een vertrouwenspersoon met wie mensen hun zorgen, verwachtingen en verhalen delen.” -
PREMIUM
Van koetshuis met paardenstal tot landhuis in loftstijl: zo renoveerden Dré en Regina hun woning tot parel van 1,7 miljoen euro
Dré en Regina waren niet echt op zoek naar een woning. Maar toen hij voor zijn werk het Hof van Kerkom bezocht, begon het toch te kriebelen. Niet veel later stonden alleen de gevels van het landhuis uit 1910 nog recht. Binnen ontsproot er een modern interieur in loftstijl, met de mooiste materialen en designmeubels, maar ook met een pak persoonlijkheid. Voor onze reeks ‘Miljoenenwoningen’ mochten we een kijkje nemen in deze verrassende woning. “Het duurste meubel kostte zo’n 12.000 euro.” -
Independer
Jaarlijks turen we anderhalve maand op smartphone: zo kan je je schermtijd flink terugschroeven
-
PREMIUM
De echte ‘Wolf van Wall Street’ schrijft boek met beleggingsadvies. Wat vindt Pascal Paepen van zijn tips? “Let hierbij op, want dat kan ook mis gaan”
-
Jobat
Hoeveel werknemers krijgen maaltijdcheques? En wie mag op een dertiende maand of smartphone van het werk rekenen?
De werkende Belg kan op steeds meer extraatjes rekenen: de voorbije vijf jaar is het gemiddeld aantal extralegale voordelen met 10 procent toegenomen. Om welke voordelen gaat het precies (en welke zijn aan een terugval bezig)? Welke rol spelen je functie, statuut, opleiding en de sector waarin je werkt? En wat met de verschillen tussen man en vrouw? Jobat.be zocht het uit. -
Waarom een boterham met kaas (g)een goed idee is
Een boterham met kaas hoort bij veel mensen standaard bij hun ontbijt of middageten. Maar kaas bevat veel verzadigd vet en zout. Slecht voor de gezondheid dus, zou je kunnen denken. Is dat terecht? En leg je dan beter iets anders tussen de boterham? -
Spaargids.be
Met welk type spaarrekening betaal je het minste belastingen?