Pascale Naessens lanceert nieuw kookboek: “veel en lekker eten hoeft geen negatieve gevolgen te hebben voor je lijf”
Vrijdag verscheen het nieuwe kookboek van Pascale Naessens: ‘Ik eet zo graag’. Vlaanderens best verkochte culinaire auteur bevoorraadt fans van lekker en gezond eten erin met een nieuwe lading eenvoudige en gezonde, maar bovenal smakelijke recepten. We vroegen de gepassioneerde chef wat gezonde voeding voor haar betekent, en hoe ook jij beter kan eten.
Pascale Naessens: “Met mijn boeken wil ik een statement maken: veel en lekker eten hoeft geen negatieve gevolgen te hebben voor je lijf. Voor heel wat mensen lijkt het een utopie dat gezond eten ook lekker en overvloedig kan zijn, maar het is een hardnekkig misverstand dat je er iets door moet missen. Het tegendeel is waar! De titel van het boek ‘Ik eet zo graag’ is op mijn lijf geschreven: lekker eten kan mij zo gelukkig maken. Ik heb het dan over eten waar je 100 procent van kan genieten, zonder je nadien moe, opgeblazen of schuldig te voelen.”
Ook fan van puur eten? Bestel ‘Ik eet zo graag’ hier met korting.
Veel mensen denken bij gezond eten meteen aan groenten. Groenten zijn zeker niet slecht, maar ze zijn niet per definitie de gezondste keuze
“Veel mensen denken bij gezond eten meteen aan groenten. Groenten zijn zeker niet slecht, je kan er creatief mee zijn en ze geven volume en kleur aan je bord. Maar ze zijn niet per definitie de gezondste keuze. Er bestaat veel controverse rond gezond eten, maar over de kern is er inmiddels wel consensus. Dat is dat gezonde voeding ongeraffineerd is. Eten waar niet mee geknoeid is dus. We denken soms dat we voeding door het te manipuleren kunnen verbeteren, maar dat is een echte denkfout. Deze ‘echte’ producten zijn best calorierijk, maar juist daarom ook heel voedzaam. Denk aan volle yoghurt, noten en vette vis. Ze verzadigen je lichaam echt, wat het moeilijk maakt om je eraan te overeten.”
Koolhydraatverslaving
“Wil je vermageren, dan moet je volgens de traditionele strekking minder vet en meer groenten eten. De uitkomst is dan konijnenvoer, wat allesbehalve lekker is. Je raakt er niet door voldaan en wordt chagrijnig, waardoor je zo’n dieet niet lang zal volhouden. Ik spreek uit ervaring. Rond mijn 19de was ik verstrikt geraakt in de val van koolhydraatrijke voeding. Ik at de ene dag te veel om de dag nadien te gaan lijnen. Het resultaat was een jojo-effect waar ik erg ongelukkig van werd. Ik zocht hulp bij diëtisten, maar die hingen allemaal de klassieke visie aan, zodat mijn pogingen keer op keer mislukten. Vervolgens klopte ik aan bij psychologen, aangezien ik geloofde dat een gebrek aan wilskracht dan wel mijn probleem moest zijn. Niets hielp, integendeel, ik ging me nog slechter voelen. Ik dacht dat het aan mij lag, maar wist nog niet dat de voeding zelf het probleem was. Ik raakte helemaal in de ban van mijn eetgewoonten, tot ik besefte dat het niet meer normaal was. Dit was niet de manier waarop een mens met voeding bezig moest zijn. Ik ben toen veel beginnen te lezen en kwam zo een reeks enorm interessante wetenschappers op het spoor, zoals Prof Dr William Cortvriendt, Prof Dariush Mozaffarian van Tufts University, proffen David Ludwig en Walter Willet van Harvard University en de Nederlandse proffen Frits Muskiet en Hanno Pijl. Deze onderzoekers hingen een heel andere visie aan, en wat zij vertelden in theorie klopte volledig met wat ik ervoer in de praktijk. Geleidelijk aan ben ik mijn eetgewoonten beginnen te veranderen. Eens ik aanvaardde dat ik verslaafd was aan koolhydraten, was het makkelijker om me open te stellen voor oplossingen. Dit is uiteraard een proces geweest, en dat verloopt bij iedereen verschillend. Ik zeg niet dat je nooit eens uit de bocht mag gaan, maar het is zeker mogelijk koolhydraten uit je systeem te krijgen."
Als je vet in de voeding houdt, maar suiker mijdt, verdwijnt je hunker naar zoet na verloop van tijd automatisch. Je zal merken dat je zo uiteindelijk toch afvalt zonder calorieën te moeten tellen
Vet is je vriend
“Er bestaan twee manieren om voeding smaakt te geven. Of je voegt suiker toe, of je gebruikt vet. De klassieke visie wil vet vermijden, maar haalt zo de smaak uit het eten. Ter compensatie gaan ze dan suiker toevoegen, waardoor je algauw veel snelle koolhydraten binnenkrijgt. Bovendien raakt je lichaam niet verzadigd, want al het voedzame, de vetten, zijn eruit gehaald. Als je daarentegen het vet in de voeding houdt, maar suiker mijdt, verdwijnt je hunker naar zoet na verloop van tijd automatisch. Je zal merken dat je zo zonder calorieën te moeten tellen uiteindelijk toch afvalt. Vet zorgt ervoor dat je sneller voldaan bent en dus minder zal eten.”
Een voorsmaakje van ‘Ik eet zo graag’? Pascale geeft het recept voor een van haar lievelingshapjes cadeau:
Spinazie-kaaskoekjes
Nodig voor een 10-tal stuks:
• 130 g (bio)spinazie
• 70 g geraspte Brugse kaas (belegen)
• 50 g geraspte parmezaan£
• 50 g amandelmeel
• 1 ei
Bereiding:
• Verwarm de oven voor op 180 °C.
• Doe de spinazie in een pan met wat olijfolie, peper en zout. Laat slinken. Meng de wat afgekoelde spinazie met de rest van de ingrediënten.
• Vorm tussen je handpalmen balletjes, duw ze boven- en onderaan plat zodat je een cilinder krijgt en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Schik ze ver genoeg uit elkaar, want ze smelten wat tijdens het bakproces. Bak ze een 10-tal minuten in de voorverwarmde oven of tot ze bruin kleuren.
• Laat wat afkoelen en serveer.
Meer van dat? Bestel ‘Ik eet zo graag’ in de HLN Shop.
Lees ook
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Zeldzaam pijnsyndroom maakt leven van Marlot (33) ondraaglijk: “De minste aanraking voelt alsof er een vrachtwagen over mijn arm rijdt”
-
Spaargids.be
Wat mag jij wel/niet doen met het geld op de rekening van je kind?
Het is de vrees van heel wat ouders: je hebt jarenlang flink voor je kinderen gespaard, maar eens ze 18 zijn, doen ze het verzamelde geld meteen op. En dan niet per se aan - in jouw ogen alvast - nuttige zaken. Hoe kan je dit vermijden? Spaargids.be geeft advies. -
PREMIUM
Help, mijn neustussenschot staat scheef. Arts: “Vaak heb je het zonder het te weten”
Heb je vaak last van een verstopte neus, hoofdpijn of snurk je? Dan is een scheef neustussenschot misschien de boosdoener. “Een neusspray helpt zeker niet”, weet neus-keel-oorarts Geert De Vos (UZ Lucas). Hoe los je zoiets wel op? Wat is de functie van dat tussenschot eigenlijk? En doet het pijn om het recht te laten zetten? Dokter De Vos: “De ingreep duurt maar ongeveer 45 minuten.” -
-
vtwonen
Te veel schoonmaakmiddel kan een averechts effect hebben: dit is de juiste dosis per huishoudtaak
-
vtwonen
Stralend schone ramen: met deze tips verban je vegen voorgoed naar het verleden
Een veeg op je pas gewassen raam wekt bij velen instant ergernis op. Maar met deze adviezen van vtwonen.be voorkom je dat al je schoonmaakwerk voor niets is geweest. Zo kun je weer met een voldaan gevoel naar buiten kijken door die streeploze, blinkend propere ramen. -
Livios
‘Hou een diepvriesetentje’: zo doe je efficiënt de lenteschoonmaak in vijf stappen
Lente: tijd om je woning een grondige schoonmaakbeurt te geven. Of het nu gaat om die winterse stoflaag weg te werken, het organiseren van rommelige ruimtes of het opfrissen van je interieur: dit vijfstappenplan van bouwsite Livios begeleidt je bij het aanpakken van de lenteschoonmaak als een pro. -
PREMIUM
1 op de 4 mensen heeft een te vette lever, net als Eddy Planckaert: zo maak je jouw ‘zuiveringsstation’ opnieuw schoon
-
Livios
Groen, rood, blauw of geel: richt je dak klimaatvriendelijk in met deze slimme tips
-
PREMIUM
Is huidige vorm van ons zonnestelsel veel vroeger ontstaan dan gedacht? Italiaanse planetoloog denkt van wel: “Deze meteorieten wijzen daarop”
Een periode van ‘reuzenplaneten-instabiliteit’ die leidde tot de huidige vorm van ons zonnestelsel, kwam mogelijk veel eerder dan gedacht. Meteorieten die op aarde zijn gevonden, bevatten daar aanwijzingen voor. De Italiaan Alessandro Morbidelli, planeetonderzoeker aan het Observatoire de la Côte d’Azur in Frankrijk, kwam tot die conclusie en licht die toe voor ons. -
PREMIUM
Welke granola is het gezondst? Diëtiste proeft er 10: “Topproduct voor 1,99 euro én goed voor de cholesterol”
Granola lijkt gezond, maar niet elke variant is de beste keuze. Vaak zit zelfs een product met NutriScore A vol verborgen suikers, zegt diëtiste Sanna Mouha. Ze proeft tien granola’s uit de supermarkt, geeft een 5/10 en bekroont drie opties die je wél met een gerust hart kan kopen met 9/10. “Per portie krijg je hier evenveel vezels als in twee sneetjes bruin brood.” -
PREMIUM
Is het (altijd) goedkoper om je kleding bij Bol.com te kopen? “Veel straffe promo’s zijn snel uitverkocht”