Pascale Naessens lanceert nieuw kookboek: “veel en lekker eten hoeft geen negatieve gevolgen te hebben voor je lijf”
Vrijdag verscheen het nieuwe kookboek van Pascale Naessens: ‘Ik eet zo graag’. Vlaanderens best verkochte culinaire auteur bevoorraadt fans van lekker en gezond eten erin met een nieuwe lading eenvoudige en gezonde, maar bovenal smakelijke recepten. We vroegen de gepassioneerde chef wat gezonde voeding voor haar betekent, en hoe ook jij beter kan eten.
Pascale Naessens: “Met mijn boeken wil ik een statement maken: veel en lekker eten hoeft geen negatieve gevolgen te hebben voor je lijf. Voor heel wat mensen lijkt het een utopie dat gezond eten ook lekker en overvloedig kan zijn, maar het is een hardnekkig misverstand dat je er iets door moet missen. Het tegendeel is waar! De titel van het boek ‘Ik eet zo graag’ is op mijn lijf geschreven: lekker eten kan mij zo gelukkig maken. Ik heb het dan over eten waar je 100 procent van kan genieten, zonder je nadien moe, opgeblazen of schuldig te voelen.”
Ook fan van puur eten? Bestel ‘Ik eet zo graag’ hier met korting.
Veel mensen denken bij gezond eten meteen aan groenten. Groenten zijn zeker niet slecht, maar ze zijn niet per definitie de gezondste keuze
“Veel mensen denken bij gezond eten meteen aan groenten. Groenten zijn zeker niet slecht, je kan er creatief mee zijn en ze geven volume en kleur aan je bord. Maar ze zijn niet per definitie de gezondste keuze. Er bestaat veel controverse rond gezond eten, maar over de kern is er inmiddels wel consensus. Dat is dat gezonde voeding ongeraffineerd is. Eten waar niet mee geknoeid is dus. We denken soms dat we voeding door het te manipuleren kunnen verbeteren, maar dat is een echte denkfout. Deze ‘echte’ producten zijn best calorierijk, maar juist daarom ook heel voedzaam. Denk aan volle yoghurt, noten en vette vis. Ze verzadigen je lichaam echt, wat het moeilijk maakt om je eraan te overeten.”
Koolhydraatverslaving
“Wil je vermageren, dan moet je volgens de traditionele strekking minder vet en meer groenten eten. De uitkomst is dan konijnenvoer, wat allesbehalve lekker is. Je raakt er niet door voldaan en wordt chagrijnig, waardoor je zo’n dieet niet lang zal volhouden. Ik spreek uit ervaring. Rond mijn 19de was ik verstrikt geraakt in de val van koolhydraatrijke voeding. Ik at de ene dag te veel om de dag nadien te gaan lijnen. Het resultaat was een jojo-effect waar ik erg ongelukkig van werd. Ik zocht hulp bij diëtisten, maar die hingen allemaal de klassieke visie aan, zodat mijn pogingen keer op keer mislukten. Vervolgens klopte ik aan bij psychologen, aangezien ik geloofde dat een gebrek aan wilskracht dan wel mijn probleem moest zijn. Niets hielp, integendeel, ik ging me nog slechter voelen. Ik dacht dat het aan mij lag, maar wist nog niet dat de voeding zelf het probleem was. Ik raakte helemaal in de ban van mijn eetgewoonten, tot ik besefte dat het niet meer normaal was. Dit was niet de manier waarop een mens met voeding bezig moest zijn. Ik ben toen veel beginnen te lezen en kwam zo een reeks enorm interessante wetenschappers op het spoor, zoals Prof Dr William Cortvriendt, Prof Dariush Mozaffarian van Tufts University, proffen David Ludwig en Walter Willet van Harvard University en de Nederlandse proffen Frits Muskiet en Hanno Pijl. Deze onderzoekers hingen een heel andere visie aan, en wat zij vertelden in theorie klopte volledig met wat ik ervoer in de praktijk. Geleidelijk aan ben ik mijn eetgewoonten beginnen te veranderen. Eens ik aanvaardde dat ik verslaafd was aan koolhydraten, was het makkelijker om me open te stellen voor oplossingen. Dit is uiteraard een proces geweest, en dat verloopt bij iedereen verschillend. Ik zeg niet dat je nooit eens uit de bocht mag gaan, maar het is zeker mogelijk koolhydraten uit je systeem te krijgen."
Als je vet in de voeding houdt, maar suiker mijdt, verdwijnt je hunker naar zoet na verloop van tijd automatisch. Je zal merken dat je zo uiteindelijk toch afvalt zonder calorieën te moeten tellen
Vet is je vriend
“Er bestaan twee manieren om voeding smaakt te geven. Of je voegt suiker toe, of je gebruikt vet. De klassieke visie wil vet vermijden, maar haalt zo de smaak uit het eten. Ter compensatie gaan ze dan suiker toevoegen, waardoor je algauw veel snelle koolhydraten binnenkrijgt. Bovendien raakt je lichaam niet verzadigd, want al het voedzame, de vetten, zijn eruit gehaald. Als je daarentegen het vet in de voeding houdt, maar suiker mijdt, verdwijnt je hunker naar zoet na verloop van tijd automatisch. Je zal merken dat je zo zonder calorieën te moeten tellen uiteindelijk toch afvalt. Vet zorgt ervoor dat je sneller voldaan bent en dus minder zal eten.”
Een voorsmaakje van ‘Ik eet zo graag’? Pascale geeft het recept voor een van haar lievelingshapjes cadeau:
Spinazie-kaaskoekjes
Nodig voor een 10-tal stuks:
• 130 g (bio)spinazie
• 70 g geraspte Brugse kaas (belegen)
• 50 g geraspte parmezaan£
• 50 g amandelmeel
• 1 ei
Bereiding:
• Verwarm de oven voor op 180 °C.
• Doe de spinazie in een pan met wat olijfolie, peper en zout. Laat slinken. Meng de wat afgekoelde spinazie met de rest van de ingrediënten.
• Vorm tussen je handpalmen balletjes, duw ze boven- en onderaan plat zodat je een cilinder krijgt en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Schik ze ver genoeg uit elkaar, want ze smelten wat tijdens het bakproces. Bak ze een 10-tal minuten in de voorverwarmde oven of tot ze bruin kleuren.
• Laat wat afkoelen en serveer.
Meer van dat? Bestel ‘Ik eet zo graag’ in de HLN Shop.
Lees ook
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Jobat
Ontslag gekregen of genomen: op welke werkloosheidsuitkering kan je dan rekenen?
-
Foutje in labo leidt tot verrassende ontdekking: hommels kunnen overleven onder water
Een bepaalde soort hommelkoningin kan tijdens haar winterslaap onder water overleven. Dat hebben Canadese wetenschappers per ongeluk ontdekt. Het gaat om de hommelsoort ‘Bombus Impatiens’, die in Noord-Amerika voorkomt. -
Spaargids.be
Met welk type spaarrekening betaal je het minste belastingen?
De term valt terloops wel eens, maar niet altijd met de nodige uitleg: gereglementeerde spaarrekeningen. Wat bedoelen we daarmee? Wat is het verschil met een niet-gereglementeerde spaarrekening? En welke voor- en nadelen bieden ze voor jou als consument? Spaargids.be informeert. -
-
PREMIUM
Is huidige vorm van ons zonnestelsel veel vroeger ontstaan dan gedacht? Italiaanse planetoloog denkt van wel: “Deze meteorieten wijzen daarop”
-
Nieuwe ‘Orri-mandarijnen’ in de supermarkt en die smaken anders: “Plus, ze hebben amper pitjes”
Wie aan mandarijnen denkt, denkt aan Sinterklaas. Die zijn dus pas vanaf de late herfst in het seizoen. En toch blijkt net nu een nieuwe mandarijnensoort in de rekken van Albert Heijn te verschijnen. De Orri-mandarijnen zouden zoeter zijn dan de klassieke mandarijnen. Waar komt die nieuwe soort vandaan? Wat is het verschil? En hoe komt het dat deze soort buiten het seizoen verschijnt? -
PREMIUM
Welke drank is het gezondst bij je ontbijt? Diëtist: “Dit drinken op een lege maag verhoogt je metabolisme met 30%”
De ene zweert ‘s ochtends bij een kopje koffie, de andere gaat standaard voor matcha op de nuchtere maag. Maar welke drank helpt je metabolisme het best? En uit wat haal je het meeste energie? Diëtist Michaël Sels zet 6 populaire dranken op een rijtje, van water tot fruitsap, en bespreekt waar je de beste voordelen uithaalt bij het ontbijt. “Hiermee voel je jezelf energieker én verbetert je alertheid doorheen de dag.” -
Mijnenergie
Nieuw systeem schakelt toestel van Bosch of Siemens automatisch aan op voordeligste moment: de pro's en contra's in de kijker
-
PREMIUM
Evi (42) verloor als twintiger de man van haar leven: “Op een overlevingspensioen betaal je gigantisch veel belastingen”
-
Independer
Je huisbaas renoveert je woning: wat zijn jouw rechten als huurder? En hoe zit het met de maandelijkse huur?
Stel: je verhuurder kondigt aan dat hij renovatiewerken uitvoert om de EPC-waarde van je huurhuis of -appartement naar een hoger niveau te tillen, conform de verstrengde energetische wetgeving. Welke gevolgen heeft dat voor jou als huurder? Independer.be beantwoordt de vaakst gestelde vragen hieromtrent. -
PREMIUM
Veel volwassenen weten niet dat ze hoogbegaafd zijn: dit zijn de kenmerken
Veel volwassenen weten niet dat ze hoogbegaafd zijn omdat er vroeger geen of weinig aandacht was voor hyperintelligente kinderen. Maar dat ze ‘anders’ zijn, wéten ze. Wanneer ben je hoogbegaafd en hoe herken je het? Twee experts schetsen de kenmerken én delen een checklist. “Hoogbegaafdheid is geen garantie voor succes, maar een persoonskenmerk waarmee je moet leren omgaan.” -
HLN Shop
“Gebruik er verschillende door elkaar”: podoloog geeft raad bij het kiezen van jouw perfecte wandelschoenen