Pascale Naessens lanceert nieuw kookboek: “veel en lekker eten hoeft geen negatieve gevolgen te hebben voor je lijf”
Vrijdag verscheen het nieuwe kookboek van Pascale Naessens: ‘Ik eet zo graag’. Vlaanderens best verkochte culinaire auteur bevoorraadt fans van lekker en gezond eten erin met een nieuwe lading eenvoudige en gezonde, maar bovenal smakelijke recepten. We vroegen de gepassioneerde chef wat gezonde voeding voor haar betekent, en hoe ook jij beter kan eten.
Pascale Naessens: “Met mijn boeken wil ik een statement maken: veel en lekker eten hoeft geen negatieve gevolgen te hebben voor je lijf. Voor heel wat mensen lijkt het een utopie dat gezond eten ook lekker en overvloedig kan zijn, maar het is een hardnekkig misverstand dat je er iets door moet missen. Het tegendeel is waar! De titel van het boek ‘Ik eet zo graag’ is op mijn lijf geschreven: lekker eten kan mij zo gelukkig maken. Ik heb het dan over eten waar je 100 procent van kan genieten, zonder je nadien moe, opgeblazen of schuldig te voelen.”
Ook fan van puur eten? Bestel ‘Ik eet zo graag’ hier met korting.
Veel mensen denken bij gezond eten meteen aan groenten. Groenten zijn zeker niet slecht, maar ze zijn niet per definitie de gezondste keuze
“Veel mensen denken bij gezond eten meteen aan groenten. Groenten zijn zeker niet slecht, je kan er creatief mee zijn en ze geven volume en kleur aan je bord. Maar ze zijn niet per definitie de gezondste keuze. Er bestaat veel controverse rond gezond eten, maar over de kern is er inmiddels wel consensus. Dat is dat gezonde voeding ongeraffineerd is. Eten waar niet mee geknoeid is dus. We denken soms dat we voeding door het te manipuleren kunnen verbeteren, maar dat is een echte denkfout. Deze ‘echte’ producten zijn best calorierijk, maar juist daarom ook heel voedzaam. Denk aan volle yoghurt, noten en vette vis. Ze verzadigen je lichaam echt, wat het moeilijk maakt om je eraan te overeten.”
Koolhydraatverslaving
“Wil je vermageren, dan moet je volgens de traditionele strekking minder vet en meer groenten eten. De uitkomst is dan konijnenvoer, wat allesbehalve lekker is. Je raakt er niet door voldaan en wordt chagrijnig, waardoor je zo’n dieet niet lang zal volhouden. Ik spreek uit ervaring. Rond mijn 19de was ik verstrikt geraakt in de val van koolhydraatrijke voeding. Ik at de ene dag te veel om de dag nadien te gaan lijnen. Het resultaat was een jojo-effect waar ik erg ongelukkig van werd. Ik zocht hulp bij diëtisten, maar die hingen allemaal de klassieke visie aan, zodat mijn pogingen keer op keer mislukten. Vervolgens klopte ik aan bij psychologen, aangezien ik geloofde dat een gebrek aan wilskracht dan wel mijn probleem moest zijn. Niets hielp, integendeel, ik ging me nog slechter voelen. Ik dacht dat het aan mij lag, maar wist nog niet dat de voeding zelf het probleem was. Ik raakte helemaal in de ban van mijn eetgewoonten, tot ik besefte dat het niet meer normaal was. Dit was niet de manier waarop een mens met voeding bezig moest zijn. Ik ben toen veel beginnen te lezen en kwam zo een reeks enorm interessante wetenschappers op het spoor, zoals Prof Dr William Cortvriendt, Prof Dariush Mozaffarian van Tufts University, proffen David Ludwig en Walter Willet van Harvard University en de Nederlandse proffen Frits Muskiet en Hanno Pijl. Deze onderzoekers hingen een heel andere visie aan, en wat zij vertelden in theorie klopte volledig met wat ik ervoer in de praktijk. Geleidelijk aan ben ik mijn eetgewoonten beginnen te veranderen. Eens ik aanvaardde dat ik verslaafd was aan koolhydraten, was het makkelijker om me open te stellen voor oplossingen. Dit is uiteraard een proces geweest, en dat verloopt bij iedereen verschillend. Ik zeg niet dat je nooit eens uit de bocht mag gaan, maar het is zeker mogelijk koolhydraten uit je systeem te krijgen."
Als je vet in de voeding houdt, maar suiker mijdt, verdwijnt je hunker naar zoet na verloop van tijd automatisch. Je zal merken dat je zo uiteindelijk toch afvalt zonder calorieën te moeten tellen
Vet is je vriend
“Er bestaan twee manieren om voeding smaakt te geven. Of je voegt suiker toe, of je gebruikt vet. De klassieke visie wil vet vermijden, maar haalt zo de smaak uit het eten. Ter compensatie gaan ze dan suiker toevoegen, waardoor je algauw veel snelle koolhydraten binnenkrijgt. Bovendien raakt je lichaam niet verzadigd, want al het voedzame, de vetten, zijn eruit gehaald. Als je daarentegen het vet in de voeding houdt, maar suiker mijdt, verdwijnt je hunker naar zoet na verloop van tijd automatisch. Je zal merken dat je zo zonder calorieën te moeten tellen uiteindelijk toch afvalt. Vet zorgt ervoor dat je sneller voldaan bent en dus minder zal eten.”
Een voorsmaakje van ‘Ik eet zo graag’? Pascale geeft het recept voor een van haar lievelingshapjes cadeau:
Spinazie-kaaskoekjes
Nodig voor een 10-tal stuks:
• 130 g (bio)spinazie
• 70 g geraspte Brugse kaas (belegen)
• 50 g geraspte parmezaan£
• 50 g amandelmeel
• 1 ei
Bereiding:
• Verwarm de oven voor op 180 °C.
• Doe de spinazie in een pan met wat olijfolie, peper en zout. Laat slinken. Meng de wat afgekoelde spinazie met de rest van de ingrediënten.
• Vorm tussen je handpalmen balletjes, duw ze boven- en onderaan plat zodat je een cilinder krijgt en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Schik ze ver genoeg uit elkaar, want ze smelten wat tijdens het bakproces. Bak ze een 10-tal minuten in de voorverwarmde oven of tot ze bruin kleuren.
• Laat wat afkoelen en serveer.
Meer van dat? Bestel ‘Ik eet zo graag’ in de HLN Shop.
Lees ook
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Livios
Gebruik azijn nooit op beton of natuurstenen die kalk bevatten: zo ga je wél voor een brandschoon en schadevrij terras
-
PREMIUM
Hoe gevaarlijk is gonorroe, de sterkst stijgende soa van Europa? “Een bloedtest vertelt je niet of je besmet bent”
Gonorroe is de meest toegenomen seksueel overdraagbare aandoening in Europa. Dat blijkt uit het jaarlijkse verslag van het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC). “Jonge mensen lijken zich minder bewust van de mogelijke risico’s op lange termijn van deze geslachtsziekte”, zegt infectioloog dr. Marie-Angélique De Scheerder (UZ Gent). Maar wat is gonorroe precies? Hoe wordt het doorgegeven? En hoe kan je het voorkomen of behandelen? -
Independer
Dit zijn de 5 populairste autokleuren en zo beïnvloedt de kleur van je wagen de prijs
Zwart, wit of grijs: het klinkt misschien wat eentonig, maar als je auto deze kleur heeft dan kun je rekenen op de nodige waardevastheid als je hem ooit wil verkopen. Daarnaast zijn er nog een paar andere elementen die de restwaarde van een voertuig bepalen. Independer.be maakt je wegwijs. -
-
PREMIUM
“Mijn hart maakte vreemd oehoe-geluid”: runderhartklep zou leven van Nadieh redden, maar 6 jaar later liep het weer fout
-
Spaargids.be
Van wie is het geld op je bankrekening? En dat op de gezamenlijke rekening? Deze vier opties zijn er voor koppels
Eigendom wordt bepaald door het huwelijksvermogensrecht en niet door de naam op de rekening. Ben je gehuwd, dan moet je dus kijken hoe je precies getrouwd bent. Is dat met een gemeenschap van goederen? Met een scheiding ervan? Of met nog een andere regeling? Spaargids.be overloopt de mogelijkheden. -
Feit of fabel: is gesmolten kaas ongezonder dan een plakje kaas?
Een croque-monsieur waarvan de kaasdraden bij elke hap zichtbaar zijn, voelt altijd iets ongezonder aan dan de blokjes kaas die we serveren bij een aperitief of dat plakje tussen een broodje. Is die gesmolten kaas ook echt ongezonder, of denken we dat maar? Voedingsonderzoeker Guido Camps scheidt feit van fabel. -
PREMIUM
Jasper belegt enkel in duurzame bedrijven: “Met dit aandeel behaalde ik al 33,8% winst”
-
HLN Shop
SOS onkruid: hoe pak je het snel en eenvoudig aan? Met deze vijf toestellen is je tuin klaar voor de lente
-
“Hoe ouder, hoe dikker het zal worden”: NKO-arts over de twee belangrijkste types oorsmeer
Geel en vlokkerig of toch eerder bruin en stroperig? Oorsmeer komt in alle maten en vormen voor. Maar wist je dat de structuur ook iets kan vertellen over je afkomst en leeftijd? Professor en NKO-arts Olivier Vanderveken vertelt wat de kleur van je oorsmeer kan betekenen en werpt een blik op de twee belangrijkste types: “In dit geval kan het zelfs grijs worden.” -
Jobat
Doorsnee Belg verdient ruim 300 euro bruto méér dan vorig jaar, maar niet bij iedereen stijgen lonen even sterk
De doorsnee landgenoot verdient 3.800 euro bruto per maand, zo blijkt uit het nieuwe Salariskompas van Jobat.be. Het gaat dan over de mediaan: het middelste loon, wanneer we alle lonen van klein naar groot ordenen. Netto spreken we over ongeveer 2.500 euro. Welke elementen maken nog deel uit van ons loonpakket? En hoe tevreden zijn we hiermee? -
Livios
“Mollen verstoren, kan een averechts effect hebben”: zo bind je de strijd wél aan met de diertjes in je tuin