Foto: Boven de Wolken
Boven de Wolken

Boven de Wolken start nieuw crowdfundingplatform op, het eerste was 48 uur offline wegens overdonderend succes

Begin deze week startte de vzw Boven De Wolken een inzamelactie, maar wegens het overdonderend succes heeft de website meer dan 48 uren platgelegen. De vzw heeft intussen een nieuw crowdfundingplatform opgericht. Vzw Boven de Wolken is de organisatie die foto's maakt van sterrenkindjes. Oprichtster Anneleen meldt dat de teller ondertussen boven de 300.000 euro zit.

Sinds begin deze week circuleert de boodschap "Red Boven de Wolken" op sociale media. Die online geldinzamelactie lag meer dan 48 uren stil. Intussen is er een nieuw crowdfundingplatform opgestart om de inzamelactie voort te zetten.

Boven De Wolken werd opgericht door een Oostendse, en maakt gratis foto's van sterrenkindjes en hun ouders na het overlijden van de baby. Omdat ze het financieel moeilijk hadden, zijn ze een inzamelactie gestart, waarbij mensen via sms 1 euro konden doneren of via een crowdfunding platform. 

Op 1 september werd de oproep gelanceerd. Verschillende BV's zetten hun schouders onder de actie, verschillende kranten deelden de oproep en ook in ons VRT-journaal werd de actie in de kijker geplaatst. In de avond van 1 september stond de teller al op 280.000, maar dan ging het mis. 

"Zo'n 12.000 mensen probeerden op hetzelfde moment te doneren, zegt oprichtster Anneleen Fransen uit Oostende. "De server Koalect, waar onder andere ook geldinzamelacties voor Rodeneuzendag organiseert, kon de hoeveelheid niet aan en crashte."

Ontroerd door alle steun

Fransen is ontroerd door alle steun die ze kregen: "Ik denk dat niemand dit had gedacht of had durven dromen of hopen. Het toont ook aan dat we voor veel mensen echt belangrijk geweest zijn. We hebben al mooie dingen verwezenlijkt, waar we trots op mogen zijn. We hopen natuurlijk om die middelen binnen te halen om een jaar verder te kunnen. Maar dat we zo snel al zoveel middelen en zoveel steun mogen ontvangen hadden we absoluut niet verwacht."

De andere acties voor Boven de Wolken blijven wel doorlopen, zegt Fransen: "Onze sms-actie loopt nog steeds. Per sms met de boodschap "BDW" gaat er 1 euro naar onze werking. We hebben ondertussen ook het rekeningnummer en de QR-code waarmee werd betaald op de crowdfundingpagina op onze site gezet. Het geld van de overschrijving komt dan op de teller van onze crowdfunding terecht als de site weer opengaat."

Doel: half miljoen

Het opzet was € 500.000 ophalen, zodat ze minstens een jaar kunnen verder bestaan. Hoeveel geld er ondertussen op de teller staat, weet Anneleen Fransen niet precies: "Voor de server uitviel zaten we rond € 280.000, nu zitten we al ruim boven de 300.000 euro."

Meest gelezen