Vaccinatiedorp Spoor Oost sluit eind september: "Getoond dat we een pandemie aankunnen"

Het grootste vaccinatiecentrum van ons land zal opgedoekt worden op 30 september. Tot en met eind augustus zetten de vrijwilligers al 719.000 prikken. Schepen van Gezondheidszorg Els van Doesburg (N-VA) is tevreden, maar wil toch nog een sterke eindspurt inzetten: "Ik ben heel blij dat de grote massa zich heeft aangediend op Spoor Oost, maar we blijven ons actief inzetten om de overige mensen nog te bereiken." 

Tot nu toe is 78 procent van de volwassen Antwerpenaren volledig gevaccineerd. 82 procent van hen kreeg al een eerste prik. "Dat hebben we te danken aan de vele vrijwilligers", zegt Van Doesburg. "Elke Antwerpenaar heeft een uitnodiging gekregen.  De grote infrastructuur van het vaccinatiedorp zal binnenkort dus niet meer nodig zijn. Antwerpen heeft het beste van zichzelf laten zien en getoond dat we een pandemie aankunnen" 

Antwerpen heeft het beste van zichzelf laten zien. We hebben getoond dat we een pandemie aankunnen

Els Van Doesburg

Mensen die zich nog volledig op Spoor Oost willen laten vaccineren, hebben nog tot 6 september om hun eerste prik te laten zetten.  Ze moeten drie weken wachten op de tweede vaccinatie. "Ook de meest kwetsbare Antwerpenaren die recht hebben op een derde dosis, zullen die nog krijgen op Spoor Oost." 

Van Doesburg benadrukt dat de sluiting niet het einde van de vaccinatiecampagne is: "Wij blijven met onze mobiele teams de wijken intrekken en vaccineren op verschillende locaties . We gaan in september ook vaccineren in scholen. Bij de jongste mensen ligt de vaccinatiegraad net boven de helft. Die willen we dus opkrikken via de scholen, maar natuurlijk enkel met toestemming van de ouders. Voor elke gewillige arm willen we een oplossing zoeken." 

Wereldwijde bekendheid

Het vaccinatiedorp kwam in haar prille bestaan ook meermaals wereldwijd in het nieuws. "Deze week stond er nog een foto van het vaccinatiecentrum in de New York Times", vertelt Tom Van de Vreken van het ZNA. "In maart verschenen er foto's van het vaccinatiecentrum in de internationale media.  België bleef AstraZeneca gebruiken, terwijl andere landen uit voorzichtigheid stopten. De twee grootste persagentschappen Reuters en Asociated Press zochten actuele beelden en kwamen bij Spoor Oost terecht. De beelden zijn de wereld rondgegaan." 

Antwerpse vaccinatiecentrum gaat de wereldwijde parking rond

Meest gelezen