Themabeeld. ©  BELGAIMAGE

Politie gaat extra controleren op gordeldracht en kinderzitjes in provincie Antwerpen

Antwerpen -

Vanaf maandag houden de verschillende politiediensten in de provincie Antwerpen een week lang een controleactie voor meer verkeersveiligheid. Aan het begin van het nieuwe schooljaar zal de politie extra aandacht hebben voor gordeldracht en kinderzitjes, maar wordt ook nog eens gewezen op het belang van het dragen van een helm en beschermende kledij voor motorrijders.

“Uit onderzoek blijkt dat de inzittenden voorin vijf keer meer risico lopen om dodelijk gewond te raken als de personen achterin niet vastgeklikt zijn. Zonder gordel is het risico groot om bij een aanrijding uit de wagen te worden geslingerd”, zegt hoofdcommissaris Jean-Claude Gunst van de federale politie. “Bovendien is een airbag enkel veilig en heeft deze enkel effect in combinatie met de veiligheidsgordel.”

Er wordt ook gekeken naar het correct gebruik van kinderzitjes. "Kinderen jonger dan 18 jaar en kleiner dan 1,35m moeten worden vervoerd in een voor hen geschikt kinderbeveiligingssysteem. Uit studies blijkt dat zo’n drie op de vier kinderen niet volledig correct vastgeklikt zijn”, aldus Gunst. “Nochtans loopt een kind bij een ongeval veel minder risico op zware verwondingen als het veilig vastgeklikt zit in een aangepast kinderzitje, ook bij lage snelheden en korte ritten.”

Extra bescherming

De politie zal ook aandacht hebben voor het dragen van een helm, niet enkel bij motorrijders of bromfietsers. “Bestuurders van speed pedelecs hebben de keuze tussen een bromfietshelm of een fietshelm”, zegt Gunst, die tot slot ook nog wijst op het belang van beschermende kledij voor motorrijders. “Motorrijders zijn heel kwetsbaar in het verkeer. Het dragen van deze kledij is een wettelijke verplichting en zorgt voor extra bescherming bij een botsing of een valpartij.”

De grootschalige actie voor veiliger verkeer loopt van 6 tot en met 10 september. Quasi alle lokale politiezones in de provincie Antwerpen en de federale wegpolitie zullen controles uitvoeren op hun grondgebied. (jtp)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER