Na noodweer, afvalberg: nog 160.000 ton moet er geruimd worden en Wallonië wil dat al voor volgende zomer klaarspelen

Nog voor volgende zomer moet het afval na de zware overstromingen in Wallonië weggehaald en verwerkt zijn, veel sneller dan eerst gedacht. Dat zegt de Waalse regering. Het gaat om zowat 160.000 ton afval. Tot de helft daarvan zou moeten gerecycleerd worden.

Het noodweer anderhalve maand geleden heeft een grote puinhoop achtergelaten in de provincies Namen en Luik. 160.000 ton afval is de voorbije weken samengebracht op drie sites. Het grootste deel -zowat 90.000 ton- ligt op een ongebruikt stuk snelweg in de buurt van Luik.

Bekijk hier de reportage uit "Het journaal":

Videospeler inladen...

Het verwerken van al dat afval zou voor volgende zomer al afgerond moeten zijn. Sneller dan gepland, want de Waalse regering wil voorkomen dat bij een hete zomer volgend jaar het afval (nog meer) zou gaan stinken en de bodem vervuilen. "We moeten een evenwicht vinden tussen de omwonenden, het milieu en de meest efficiënte verwerking van de astronomische hoeveelheid afval", zegt Céline Tellier (Ecolo) Waals minister van Milieu daarover aan VRT NWS.

Minstens de helft van het afval van het noodweer moet gesorteerd worden voor recyclage. Dat is een pak meer dan tot nog toe gedacht werd. Initieel werd ervan uitgegaan dat slechts 30 procent van het afval zou kunnen worden gerecycleerd. "Het gaat voornamelijk om hout", zegt Philippe Tychon van afvalbeheerder Suez Recycling. "Er is niet veel kunststof of papier bij. Wel nog veel gevaarlijk afval dat eerst moet uitgesorteerd worden."

Vanaf volgende week kunnen alle afvalverwerkers in ons land intekenen om een deel van het werk voor hun rekening te nemen. "Zodra het werk is toegekend, gaan onze leden het afval ophalen en sorteren op hun sites", legt Aarnout Ecker van Denuo, de Belgische federatie van de afval- en recyclagesector uit. "Er is niet genoeg ruimte om ter plaatse al een extra sortering te doen."

160.000 ton afval, is dat veel?

160.000 ton afval is natuurlijk niet weinig. Zeker niet omdat het op korte tijd in een relatief klein gebied is geproduceerd. Elke Belg produceert gemiddeld gezien zo'n kilo afval per dag. Dus 160.000 ton is vergelijkbaar met wat een stad iets kleiner dan Antwerpen op jaarbasis produceert.

In verhouding met het afval wat normaal op jaarbasis in heel ons land wordt geproduceerd, valt die 160.000 ton afval nog goed mee. In 2018 (het jaar met de meest recente cijfers) is in ons land bijvoorbeeld 4.885.123 ton huishoudelijk afval geproduceerd.

Met landbouw, industrie, bouw… erbij gaat het zelfs om 67.429.779 ton afval, een aantal dat al jaren in de lift zit. In 2016 (red. de cijfers worden tweejaarlijks bijgehouden) ging het "slechts" om 63.152.377 ton, een stijging van ruim 4 miljoen ton dus.  Grote boosdoener hierbij is trouwens de industrie, want de hoeveelheid huishoudelijk afval daalt wel degelijk al jaren.

Meest gelezen