Leerlingen in het buitengewoon onderwijs moeten vaak urenlang op de bus zitten onderweg naar school. ©  DBA

Vlaamse regering maakt onmiddellijk 1,8 miljoen euro vrij voor leerlingenvervoer buitengewoon onderwijs

De Vlaamse regering maakt onmiddellijk 1,8 miljoen euro vrij om de meest dringende problemen met het leerlingenvervoer voor het buitengewoon onderwijs aan te pakken. Dat is beslist op de ministerraad, meldt minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD).

Bron: belga

Nu het nieuwe schooljaar gestart is, beginnen voor veel leerlingen ook de soms lange busritten naar school opnieuw. Vooral voor kinderen in het buitengewoon onderwijs kunnen de rittijden erg lang oplopen. In een bevraging van het Katholiek Onderwijs Vlaanderen geeft bijna de helft van de scholen aan dat de eerste leerlingen nog voor 6.30 uur op de bus zitten, bijna alle scholen geven te kennen dat sommige leerlingen er langer dan anderhalfuur over doen tot ze op school zijn.

LEES OOK. Om 6.20 uur opgepikt en dan ruim twee uur naar school: “Eigenlijk is het niet menselijk wat we die kinderen aandoen”

“Onaanvaardbaar”, vindt minister van Mobiliteit Lydia Peeters, die de problematiek vrijdag heeft aangekaart op de eerste ministerraad van de Vlaamse regering sinds het zomerreces. Daar heeft de regering beslist om onmiddellijk 1,8 miljoen euro aan middelen die voorzien waren voor de coronacrisis te heroriënteren, “voor de ergste noden en meest precaire situaties”, meldt Peeters. Dat geld zal onder meer gaan naar de leerlingen waarvoor er op dit moment geen bussen zijn en naar het voorkomen van bijkomende rittijden die er dit schooljaar nog bijgekomen zouden zijn, zegt ze.

LEES OOK. Leerlingen met beperking zitten soms tot 5 uur per dag op bus, maar er is nog steeds geen oplossing

Structurele aanpak nodig

Naast het onmiddellijk vrijmaken van de middelen voor de ergste noden, wil minister Peeters ook een structurele oplossing. Sinds 2016 lopen in Roeselare, Leuven en Antwerpen een aantal proefprojecten die in juni 2019 verlengd werden. Minister Peeters wil hier de verbetervoorstellen uit destilleren en uitrollen over heel Vlaanderen.

Ook de lokale besturen kunnen een belangrijke rol spelen om tot een structurele oplossing te komen. Uit de proefprojecten blijkt immers dat er meerdere mogelijkheden zijn die een positieve impact hebben op de verkorting van de ritduur en het welzijn van de kinderen. “Deze proefprojecten lopen nog tot eind volgende jaar maar ik wil de stuurgroep nu al samenroepen en kijken of we een aantal zaken vlugger kunnen implementeren”, zegt minister Peeters.

Daarnaast werkt Peeters samen met De Lijn en roept ze op tot werkoverleg tussen de verschillende betrokken Vlaamse departementen.

  MARC HERREMANS - MEDIAHUIS 

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER