Twee derde van middelbare scholieren in Vlaanderen volledig gevaccineerd

Jongeren schuiven aan in de rij van het vaccinatiecentrum in Genk. © Tom Palmaers

80 procent van de Vlaamse 12- tot 17-jarigen hebben een eerste prik achter de rug. Ruim 66 procent is volledig gevaccineerd. Dat meldt het Agentschap Zorg en Gezondheid. In totaal is nu bijna 80 procent van alle Vlamingen volledig gevaccineerd.

dc
Bron: Zorg en Gezondheid, Belga

De terugkeer naar school en kantoor na de zomervakantie deed samen met de versoepelde maatregelen vrezen voor een nieuwe coronagolf. Een hoge vaccinatiegraad onder de Vlaamse 12- tot 17-jarigen zou dus een nieuwe golf in het najaar moeten afremmen of zelfs voorkomen.

Vaccinatiegraad Antwerpse jeugd slechts 55 procent

De vaccinatiecijfers bij de middelbare scholieren die het Agentschap Zorg en Gezondheid vrijdag voorstelde, geven een hoopvol beeld, hoewel de deltavariant de hoop op groepsimmuniteit op de helling heeft gezet.

Kaart | Bekijk hoeveel scholieren zijn gevaccineerd in uw gemeente

In Antwerpen kreeg slechts 55 procent van de jongeren tussen 12 en 17 jaar een eerste prik. De meeste andere gemeenten die slecht scoren liggen dicht bij Brussel. Vilvoorde bereikte zelfs de helft van de middelbare scholieren niet en strandt op 48 procent.

Boosterprik kwetsbaren eind september

Vanaf 11 september stopt de overheid met het centraal versturen van uitnodigingen voor eerste prikken. De dag voordien begint ze met het uitnodigen van patiënten met een verlaagde immuniteit voor een derde prik.

Die lijsten worden momenteel volop opgemaakt en kunnen vanaf 13 september verder worden aangevuld door de huisartsen. Wie in aanmerking komt, kan dat vanaf 20 september zien op de website www.myhealthviewer.be.

Onder een verlaagde immuniteit verstaat het agentschap volgende situaties:

  • Aangeboren afweerstoornissen
  • Patiënten op chronische nierdialyse (vaccinatie in ziekenhuis)
  • HIV-patiënten waarvan het aantal CD4-cellen lager ligt dan 200 per mm³ bloed
  • Patiënten met bloedkanker of andere kwaadaardige tumoren, die in actieve behandeling zijn of waren de voorbije jaren
  • Bij stamcel- en orgaantransplantatie
  • Patiënten met inflammatoire ziekten die behandeld worden met immuno­suppressiva

Apotheek-hubs in plaats van vaccinatiecentra

Nadat alle Vlaamse vaccinatiecentra op 15 oktober de deuren hebben gesloten, zullen zogenaamde ‘apotheek-hubs’ de vaccins stockeren en klaarmaken. Individuele vaccinatoren of mobiele teams kunnen daar dan de nodige dosissen ophalen.

Concreet zullen een à twee apotheek-hubs opgericht worden per eerstelijnszone. Op die locatie zullen de vaccins worden afgeleverd en door de apothekers worden klaargemaakt. Huisartsen en verpleegkundigen kunnen die daar dan ophalen om de prikken toe te dienen. Wie na 15 oktober nog een prik wil laten zetten, zal zich dus naar de huisarts moeten begeven, bevestigt Dirk Dewolf, administrateur-generaal van het Agentschap Zorg en Gezondheid.