Twee vrouwen wandelen voorbij een talibanstrijder in Kaboel.
Volledig scherm
Twee vrouwen wandelen voorbij een talibanstrijder in Kaboel. © AFP

Vrouwelijke rechters in Afghanistan opgejaagd door mannen die ze ooit lieten opsluiten

Sinds de taliban midden vorige maand weer aan de macht kwamen in Afghanistan, verbieden ze vrouwen om de meeste jobs te doen die onder hun bewind 20 jaar geleden ook verboden waren. Dat geldt onder andere voor vrouwelijke rechters, waarvan er zo’n 250 zijn in Afghanistan. Enkelen van hen konden de voorbije weken het land ontvluchten, maar de meesten bleven achter en proberen nog steeds te ontsnappen. Dat zeggen internationale collega’s en activisten die hen proberen te helpen.

3 reacties

  • Vanessa Huysmans

    3 jaar geleden
    Ahh wat haat ik die mannenmacht. Ze geven het gewoon een naam. Maar het heeft geen basis. Totaal niks. Zelfs religieus gezien klopt het langs geen kanten... er waren veel zakenvrouwen in de islamperiode waaronder de vrouw vd profeet die welvermogender en ouder was. Vrouwen waren ook raadspartners.dat zijn feiten en geschiedenis vd sharia. .taliban kennen volgens mij geen woord Arabisch en zijn clowns die doen alsof.
  • Karel Van Beeck

    3 jaar geleden
    500 jaar terug in de tijd en dan wil Europa banden leggen met de taliban. Niet te begrijpen. Hopelijk kunnen de vrouwen uit het land geraken zonder kleerscheuren.
  • jan wuyts

    3 jaar geleden
    dat klopt westerse regeringen deden niet genoeg trouwens ze hadden hun handen vol met het terughalen van hun genaturaliseerde vakantiegangers lees ex-vluchtelingen.