AFP or licensors

Welles-nietesspel over eindstrijd Panjshir, taliban voeren hevige strijd om laatste opstandige provincie

In het noordoosten van Afghanistan is er een hevige strijd aan de gang in de provincie Panjshir tussen de taliban en een militie onder leiding van Ahmed Massoud (Nationaal Verzetsfront). Panjshir is de enige provincie van Afghanistan die uit de klauwen van de taliban kon blijven. De taliban claimen dat Panjshir onder controle is, maar een woordvoerder van het  Nationaal Verzetsfront spreekt dat tegen. "We zijn erin geslaagd de taliban te verdrijven", meldt Ali Nazari aan BBC.

De taliban claimen de controle over de Panjshir-vallei, die nog in handen was van oppositietroepen. Dat meldt persagentschap Reuters op gezag van bronnen binnen de taliban. Er zouden schoten zijn afgevuurd in de hoofdstad Kaboel om de overwinning te vieren.

BBC meldt dat de woordvoerder van het Nationaal Verzetsfront, Ali Nazari, liet weten dat rebellen erin geslaagd waren om de taliban te verdrijven. Een van de leiders van het verzet, Amrullah Saleh, verspreidde een video om te zeggen dat hij nog steeds in de Panjshirvallei is, en dat berichten over dat hij gevlucht zou zijn, onzin zijn. "Wij gaan ons niet overgeven, wij verzetten ons voor Afghanistan", zegt hij volgens BBC.

Andere bronnen zeggen dat talibanleider Abdul Ghani Baradar benoemd is tot nieuwe Afghaanse leider en dat daarom geweerschoten werden gelost.

De moeilijk te veroveren Panjshir-vallei wordt gecontroleerd door een militie onder leiding van Ahmed Massoud, die zichzelf het Nationaal Verzetsfront noemt.

De taliban rukten de voorbije weken stelselmatig op naar de vallei, met melding van hevige gevechten

Panjshir is de enige provincie die nog niet in handen is gevallen van de taliban. Er zijn berichten over hevige gevechten tussen beide groepen. Massoud is de zoon van de iconische verzetsstrijder Ahmad Shah Massoud, de "leeuw van Panjshir", die een belangrijke rol speelde bij de strijd tegen het Sovjetleger in de jaren 80 en in de jaren 90 het verzet tegen de taliban aanvoerde. Vader Massoud was ook een bondgenoot van het Westen. Hij werd in 2001, kort voor de aanslagen in de VS, vermoord door leden van Al Qaeda.

In de Panjshir-vallei hebben zich ook de laatste restanten van het Afghaanse nationale leger teruggetrokken. Ook de voormalige vicepresident Amrullah Saleh heeft zich bij zoon Massoud aangesloten.

De Panjshir-vallei is omgeven door steile bergketens, vanuit Kaboel is ze slecht langs één doorgang te bereiken. De taliban rukten de voorbije weken stelselmatig op naar de vallei, met melding van hevige gevechten. 

Taliban hebben verschillende vijanden in Afghanistan

Sinds de jaren 70 heeft geen enkele regering ooit het gehele grondgebied van Afghanistan gecontroleerd en ook nu is dat niet het geval. 

Naast de oppositie in Panjshir zouden er ook in het noorden en het centrum van het land districten zijn die nog verzet plegen tegen de taliban, gesteund op etnische en religieuze minderheden. 

Meest gelezen