Independent Still Pool photo ©2021 United Press International (UPI) Photos from Consolidated News Photos All Rights Reserved

Amerikaanse president Joe Biden wil geheime FBI-documenten over aanslagen 11 september publiceren

De Amerikaanse president Joe Biden wil geheime documenten over de aanslagen van 11 september 2001 in de Verenigde Staten openbaren. De documenten zijn afkomstig van het onderzoek door de politiedienst FBI. Biden heeft niet gezegd wat er precies zal worden gepubliceerd, maar volgens Amerikaanse media gaat het mogelijk om documenten over de rol van Saoedi-Arabië bij de aanslagen. 

Joe Biden heeft via een presidentieel decreet onder meer aan het ministerie van Justitie en andere overheidsorganisaties opdracht gegeven te kijken welke documenten over de aanslagen van 11 september 2001 gepubliceerd kunnen worden. 

Als de openbaarmaking in gang wordt gezet, worden de documenten gedurende de komende zes maanden naar buiten gebracht. 

Volgens Biden is het publiceren van deze documenten onderdeel van zijn belofte om transparantie over de aanslagen te bieden. Hij belooft dat hij met de publicaties rekening zal houden met de families van slachtoffers van de bloedige aanslagen op onder meer de Twin Towers in New York.

De ondertekening van het decreet komt er volgens CNN nadat 1.600 slachtoffers en nabestaanden van de aanslagen een open brief stuurden naar Biden. Ze riepen de president op om niet naar Ground Zero in New York te trekken voor de herdenking van de 20ste verjaardag van de aanslagen, zolang hij geen documenten en informatie zou vrijgeven die de overheid eerder geblokkeerd had. Kort na de publicatie van de brief liet het ministerie van Justitie weten dat het zou bekijken welke nog niet vrijgegeven documenten gedeeld kunnen worden met het publiek.

Meest gelezen