Beeld ter illustratie.
Volledig scherm
Beeld ter illustratie. © REUTERS

Uber gaat chauffeurs die wegens strenge abortuswet in Texas worden aangeklaagd bijstaan

Taxi-apps Uber en Lyft gaan chauffeurs bijstaan die worden aangeklaagd vanwege de zeer strenge abortuswet in de Amerikaanse staat Texas. Vrouwen in Texas mogen sinds woensdag hun zwangerschap na zes weken niet meer laten beëindigen. Iedereen kan een vrouw die deze wet overtreedt of iemand die haar heeft geholpen, zoals een taxichauffeur, wettelijk aansprakelijk stellen.

0 reacties

  1. Texas krijgt uiterst strenge abortuswet, ‘verklikkers’ kunnen premie van 8.500 euro opstrijken

    Texas krijgt uiterst strenge abortuswet, ‘verklik­kers’ kunnen premie van 8.500 euro opstrijken

    Abortus wordt in de Amerikaanse staat Texas vanaf morgen alleen nog in uitzonderlijke gevallen toegestaan. Na de zesde week van de zwangerschap zullen vrouwen hun ongeboren baby altijd moeten houden. De nieuwe wet moedigt de bevolking bovendien aan om overtreders voor de rechter te slepen. Een aangifte tegen een kliniek die een vrouw die langer zwanger is toch behandelt, kan de ‘verklikker’ een premie van 10.000 dollar (8.500 euro) of meer opleveren. Enkel het federale Hooggerechtshof kan hier nog een stokje voor steken. De Amerikaanse president Biden noemt de nieuwe abortuswet in Texas een “onmiskenbare schending” van grondwettelijke rechten.
  2. TERUGLEZEN OEKRAÏNE. Kiev ontruimt twee ziekenhuizen uit vrees voor Russische aanvallen

    TERUGLEZEN OEKRAÏNE. Kiev ontruimt twee ziekenhui­zen uit vrees voor Russische aanvallen

    Lees hier al het nieuws terug van vrijdag 26 april over de oorlog in Oekraïne. Griekenland zegt dat het geen Patriot-systemen of luchtdoelraketten van het type S-300 aan Oekraïne zal leveren. De Oekraïense minister van Landbouw Mykola Solsky, die beschuldigd wordt van het zich toe-eigenen van staatsgrond voor hij deel uitmaakte van de regering, heeft zijn ontslag ingediend. Rusland heeft “enkele tientallen” tactische kernwapens gestationeerd in het Oost-Europese Wit-Rusland. En Oekraïne gebruikte voor het eerst langeafstandsraketten met bereik van 300 kilometer, heimelijk gestuurd door de VS.