Versnipperde Banksy opnieuw onder de hamer, anonieme eigenaar vindt het "tijd om het los te laten"

"Love is in the Bin", het kunstwerk van de beroemde en mysterieuze kunstenaar Banksy dat meteen na de verkoop in 2018 spectaculair versnipperd werd, gaat opnieuw onder de hamer. Drie jaar geleden werd het op een veiling afgeklopt voor 1,2 miljoen euro, waarna het plots door een ingebouwde papierversnipperaar ging. "Tijd om het los te laten", schrijft de anonieme eigenaar.

In oktober 2018 ging een kunstwerk van de wereldberoemde, anonieme (straat)kunstenaar Banksy onder de hamer bij het veilinghuis Sotheby's in Londen, in het Verenigd Koninkrijk. Een gebeurtenis die altijd veel aandacht krijgt, want "een Banksy", dat is een collector's item. Dit keer ging het om een ingekaderde versie van "Girl with Balloon" ("Meisje met ballon", red), een afbeelding die Banksy ook al gebruikt heeft op muurschilderingen.

Het schilderij werd afgeklopt op net geen 1,2 miljoen euro. Verbazing en verbijstering alom toen vrijwel meteen daarna een alarm weerklonk en de onderste helft van het schilderij in snippers gesneden werd door een papiervernietiger die in de lijst verborgen zat.

Videospeler inladen...

Banksy postte een foto op Instagram van het half versnipperde kunstwerk, met de gechoqueerde gezichten van de toeschouwers erbij. Beelden van de veiling en de vernietiging gingen de wereld rond. Een stunt, maar volgens Sotheby's creërde Banksy met zijn actie eigenlijk een nieuw kunstwerk. "Het eerste kunstwerk in de geschiedenis dat live gecreëerd werd tijdens een veiling", luidde het.

Na de versnippering werd het schilderij omgedoopt tot "Love is in the Bin" ("Liefde zit in de vuilnisbak", red). De persoon die het gekocht had, een Europese vrouw die verder anoniem wilde blijven, besloot het te houden. "Ik was eerst gechoqueerd, maar ik besefte daarna dat ik nu mijn eigen stukje kunstgeschiedenis in huis had", klonk het in een mededeling. 

"Tijd om het schilderij los te laten"

De eigenaar heeft nu beslist om het werk opnieuw te koop aan te bieden. "Op een surrealistische avond drie jaar geleden werd ik de toevallige maar zeer bevoorrechte eigenaar van "Love is in the Bin", schrijft de onbekende in een verklaring. "Het was ongelooflijk om deel uit te maken van het verhaal van hoe een van de beroemdste kunstwerken ter wereld is ontstaan, maar nu is het tijd om het schilderij los te laten."

De veiling vindt plaats op 14 oktober bij Sotheby's in Londen, waar het origineel dus ook geveild werd. Het zal de eigenaar wellicht geen windeieren leggen. Sotheby's schat het werk nu op 4,7 tot 7 miljoen euro, 4 tot 6 keer meer dan drie jaar geleden dus.

Het wordt afwachten of Banksy op 14 oktober een nieuwe stunt in petto heeft. Voor die tijd wordt "Love in the Bin" zoals het nu is, nog tentoongesteld in Londen, Hong Kong, Tapei (Taiwan) en New York (VS).  

Wie is Banksy? Ontdek het hier in deze video.

Videospeler inladen...

Meest gelezen