"Situatie is verschrikkelijk": amper 2 weken na machtsovername taliban slinkt aantal vrouwelijke journalisten onder 100

Voor de machtsovername van de taliban waren er in de hoofdstad Kaboel 700 vrouwelijke journalisten aanwezig. Nu zouden er minder dan 100 aan het werk zijn. Dat zegt Reporters Without Borders in een nieuw rapport. "De situatie is verschrikkelijk. De taliban willen vrouwelijke journalisten en uiteindelijk alle vrouwen het zwijgen opleggen", zegt Julie Majerczak, directeur van de ngo in Brussel. 

De organisatie Reporters Without Borders heeft samen met Centre for the Protection of Afghan Women Journalists (CPAWJ), een lokale partner in Afghanistan, onderzoek gedaan naar het aantal vrouwelijke journalisten in de stad Kaboel. De conclusie is pijnlijk: amper twee weken na de machtsovername van de taliban, zijn er minder dan 100 vrouwelijke journalisten. Voordien waren er 700 aan het werk. “Er is een dramatische daling vastgesteld,” vertelt Julie Majerczak, directeur van de organisatie in Brussel. “En het aantal zal onverbiddelijk nog meer dalen ,” aldus Majerczak.

Nochtans beloofden de taliban tijdens hun eerste persconferentie om de vrouwenrechten te vrijwaren. Ze garandeerden ook dat de persvrijheid wordt gerespecteerd en dat vrouwelijke journalisten mogen blijven werken, weliswaar binnen het kader van de sharia. 

De taliban accepteren vrouwen niet. Wanneer een groep jou niet als mens beziet, dan wordt het heel moeilijk

Niets blijkt minder waar, zo blijkt uit getuigenissen van de resterende journalisten. Verschillende onder hen vertelden dat ze een sterke druk voelden om thuis te blijven. Diegenen die toch durfden op straat te komen en verslag uit te brengen, werden lastig gevallen, bedreigd of zelfs geslagen. Anderen waren niet in staat hun werk naar behoren uit te voeren omdat leden van de taliban de ingangen van mediagebouwen bewaakten en blokkeerden.

Nahid Bashardost, een verslaggever van het onafhankelijke persbureau Pajhwok, werd op 25 augustus door de taliban geslagen tijdens een reportage nabij de luchthaven van Kaboel. Een andere journalist getuigde dat er een lid van de taliban hun radiostation binnenliep en haar waarschuwde dat ze haar werk nog kon doen, maar alleen op voorwaarde dat er geen vrouwenstem of muziek te horen zou zijn. 

Bekijk hier de reactie van Julie Majerczak over de situatie van de vrouwelijke journalisten in Afghanistan

Videospeler inladen...

Nieuwsanker vlucht weg

Beheshta Arghand is ook een journalist die intussen Afghanistan heeft verlaten. Zij werkte voor de Afghaanse nieuwszender TOLO en maakte geschiedenis toen ze als eerste vrouwelijke presentatrice een leider van de taliban kon interviewen na de val van Kaboel. Dit was onmogelijk tijdens het bewind van de taliban eind jaren 90. Het leek er dus even op dat de extremistische islamitische organisatie een meer gematigde houding aannam tegenover vrouwen.  

Toch moest Arghand vluchten. Nu zit ze in Qatar. "De taliban accepteren vrouwen niet. Wanneer een groep jou niet als mens beziet, dan wordt het heel moeilijk,” vertelt ze.

Bekijk hier de getuigenis van Beheshta Arghand met persagentschap Reuters

Videospeler inladen...

Meest gelezen