Bart De Wever (N-VA): “We worden in Vlaanderen gegijzeld door de coronasituatie in Brussel”

Bart De Wever blijft bij zijn kritiek op Annelies Verlinden die hij eerder deze week uitte op onder andere Radio 1 en ATV © ATV

Bart De Wever blijft bij zijn kritiek op minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) en de ministeriële besluiten die vanuit Binnenlandse Zaken tijdens de coronacrisis geschreven zijn. Dat heeft de N-VA-voorzitter gezegd in VTM Nieuws. “Binnenlandse Zaken heeft gewoon gefaald.”

Afgelopen week was Bart De Wever erg hard voor Annelies Verlinden. Hij zei dat de ministeriële besluiten - waarin de maatregelen tijdens de hele coronacrisis in juridische teksten gegoten zijn - een hele pandemie lang nergens op trokken. De aanleiding was dat in Gent de nachtclubs al open zijn dankzij een achterpoortje in die teksten. En die achterpoorten zijn er heel de pandemie lang geweest, zei de N-VA-voorzitter.

LEES OOK. “Als hij haar kan fileren, zal hij dat niet laten”: waarom het geen toeval is dat De Wever fel uithaalt naar Verlinden

Geen persoonlijke aanval

 ©  BELGA

Verlinden noemde het een persoonlijke aanval en zei dat zoiets niet haar “manier van aan politiek doen” is. In VTM Nieuws zei Bart De Wever zondagmiddag dat er geen sprake is van een persoonlijke aanval. “Ik heb die ministeriële besluiten moeten ondergaan. Moesten de teksten deugen, geen probleem. Maar vanaf de eerste dag zijn die teksten slecht geweest en dat is de verantwoordelijkheid van de minister van Binnenlandse Zaken. Men moet die verantwoordelijkheid niet van zich afschuiven.”

Volgens politicologen kan het feit dat Verlinden bij de verkiezingen in 2024 een rechtstreekse concurrent van De Wever wordt in de kieskring Antwerpen, meegespeeld hebben in zijn harde uitspraken. Maar de aanleiding om er afgelopen week over te beginnen, was volgens De Wever dat “de emmer overgelopen is”. “Ik val haar niet aan als persoon, hoor, bij het begin van de pandemie was zij nog geen minister en trokken die besluiten ook al op niets. Dit is niet persoonlijk, maar Binnenlandse Zaken heeft gewoon gefaald. Tijdens de coronacrisis, maar ook bij de overstromingen.”

Jambon

Het argument van Verlinden dat Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) toch mee aan tafel zit in het Overlegcomité en de teksten telkens mee goedkeurt, vond De Wever er geen. “Twee uur hebben ze om die teksten te bekijken en dan wordt er niet eens altijd rekening gehouden met de aanpassingen”, aldus de voorzitter.

Over dat argument had Jambon zondagochtend op ATV ook wat te zeggen. “Wij hebben een overlegcomité en daar wordt een verslag van opgemaakt. Dat wordt goed onderhandeld. Maar daarna gaat de minister van Binnenlandse Zaken aan de slag om alles in een ministerieel besluit te gieten. Ze stuurt dat nog even rond - we hadden deze keer twee uur de tijd om er op te reageren - dan geef je je opmerkingen en dan doet zij verder met die opmerkingen wat ze wil. Er is geen overleg meer. De opmerkingen over de indoor evenementen, dat het te vaag geformuleerd was en er achterpoortjes waren, die hebben wij gegeven maar daar is geen rekening mee gehouden.”

Jambon noemt het ministerieel besluit “slordig werk”. “Er moet zorgvuldiger op een MB gewerkt worden. Als je in je MB mogelijkheden open laat en men maakt hier gebruik van, dan valt daar weinig tegen te doen. Wetgevend werk moet sluitend zijn, anders heb je steeds aanleiding tot discussie.”

Genoeg geweest

De Wever herhaalde ook zijn oproep aan de regering om de coronamaatregelen in Vlaanderen zo snel mogelijk op te heffen. De Antwerpse burgemeester wees erop dat Vlaanderen aan de wereldtop behoort op het vlak van vaccinatie. “Het contrast met Brussel kan niet groter zijn”, meende hij. Volgend weekend viert N-VA haar 20ste verjaardag in Plopsaland. De inschrijvingen werden op 9.000 afgesloten “omdat er nog steeds beperkingen zijn”, aldus de woordvoerder. De aanwezigen moeten gevaccineerd of getest zijn, waardoor de mondmaskers afkunnen. “Een risico zoals in het gewone leven”, vond hij.

Voor de N-VA kunnen de meeste coronamaatregelen op de schop. Vandaag gelden onder meer nog zware maatregelen op het werk, “maar we worden gegijzeld door de federale fase”, waarbij De Wever naar Brussel wijst. “In Brussel zit de vaccinatiegraad van de 12- tot 17-jarigen op 17 procent. Daar zitten ze met een echt probleem. Je kan toch moeilijk aan alle Vlamingen gaan zeggen: Jullie moeten jullie leven maar blijven opschorten en beperken omdat er ergens anders een probleem is. Dat draagvlak is ook helemaal weg. Het is helemaal op. Mensen houden nog afstand in het formele deel en zodra dat gedaan is, gaan ze allemaal naar elkaar. Het is helemaal op. Het moet stoppen.”

De Wever zegt het gevoel te hebben dat we de maatregelen helemaal achter ons kunnen laten, maar we wel nog voorzichtig kunnen zijn. “We kunnen nog hygiënische maatregelen nemen zoals bij de griep. Iedereen mag ook een mondmasker dragen, maar dat verplichten moet niet meer. Mensen zoeken achterpoortjes en ze doen het toch.”

 (gjs)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen