©  ISOPIX

“We worden gegijzeld door Brussel terwijl iedereen bij ons al gevaccineerd is”: De Wever wil af van coronamaatregelen

N-VA-voorzitter Bart De Wever ziet het nut van mondmaskers en andere coronamaatregelen niet meer in nu het merendeel van de Vlamingen gevaccineerd is. “Het is onbegrijpelijk dat we in Vlaanderen gegijzeld worden door de lage vaccinatiegraad in Brussel”, zei de politicus bij VTM Nieuws.

David Van Turnhout

De Wever wil nu af van het dragen van mondmaskers en andere coronamaatregelen. “We moeten natuurlijk wel voorzichtig blijven en net zoals bij de gewone griep onze voorzorgen nemen, maar eigenlijk is het niet meer redelijk dat zowel het professionele als het recreatieve leven worden bepaald door regels waar geen draagvlak meer voor is”, benadrukt hij. Eerder uitte De Wever ook al felle kritiek op federaal minister Verlinden over de vele achterpoortjes in ministeriële besluiten inzake coronamaatregelen.

LEES OOK: Jambon reageert op relletje tussen De Wever en Verlinden: “Achterpoortjes in wet zijn gevolg van slordig werk”

Vaccinatiegraad

Verder wijst de N-VA politicus op de hoge vaccinatiegraad in Vlaanderen. “Iedereen die ik ken is gevaccineerd, inclusief ikzelf en mijn kinderen.”

Op 10 gemeentes na, is in Vlaanderen zo’n 70 procent van de bevolking gevaccineerd. Vorige week raakte bekend dat de cijfers in Brussel veel lager liggen. Het is dan ook geen toeval dat de Vlaamse gemeentes die slecht scoren vooral in de Brusselse rand terug te vinden zijn. Het gaat het om negen Vlaamse gemeenten uit de Brusselse rand. Machelen (63,52), Drogenbos (63,71) en Vilvoorde (64,41) staan op de drie podiumplaatsen, Wemmel (64,67) en Sint-Pieters-Leeuw (66,85) vervolledigen de top-vijf. Ook Zaventem (67,05), Grimbergen (69,95) en Kraainem en Asse (elk 67,85) staan in de top tien met de laagste graad.

LEES OOK: Te weinig geprikt om vaccinatiegraad te halen: de tien Vlaamse gemeenten die achterblijven met inentingen

In Brussel staat de teller voor de eerste prik op 67 procent. De grootstedelijke omstandigheden die tot die lagere vaccinatiegraad en/of -bereidheid leiden, stoppen natuurlijk niet aan de gewestgrens. “Een stad zoals Brussel is, net zoals bijvoorbeeld Washington DC, een van de meest diverse steden ter wereld”, zegt biostatisticus Geert Molenberghs (UHasselt/KU Leuven). “Het is niet onlogisch dat er daardoor verschillen optreden.”

LEES OOK: Vaccinatiegraad in Brussel lichtjes gestegen

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER