© ATV

Antwerps testdorp na 13 maanden definitief gesloten: spoedarts Jan Stroobants krijgt vergulde wattenstaafjes

Antwerpen -

Zondagnamiddag ging het laatste wattenstaafje de neus in in het Antwerpse testdorp TestCovid. Inwoners van de stad Antwerpen, Borsbeek, Stabroek, Schoten en Wommelgem konden zich in het testdorp dertien maanden lang laten testen op Covid-19. Daar is nu een einde aan gekomen. “De missie is volbracht”, klinkt het.

Elien Van Wynsberghe

Iedereen heeft ondertussen de kans gehad om zich te laten vaccineren. Daarnaast is de vraag naar tests sterk gedaald en zijn er voldoende alternatieven. Inwoners kunnen zich voortaan laten testen bij de huisarts, in een triagepunt of laboratorium. De missie van het testdorp is dus volbracht. Maandag start Golazo met de afbraak.

Het testdorp werd op 6 augustus vorig jaar -midden in een Covid-uitbraak in de stad- opgestart op Spoor Oost onder leiding van spoedarts Jan Stroobants van ZNA Middelheim. Die werd zondagmiddag op originele wijze bedankt voor zijn inzet: hij kreeg drie vergulde wattenstaafjes cadeau.

Op 4 juni verhuisde het testdorp naar Wilrijkse Plein om het aantal vaccinaties op Spoor Oost te kunnen optrekken en om ook meer te kunnen testen.

Zondagmiddag werden de laatste personen getest in het testdorp. © Joris Herregods

“Alle partners en medewerkers kunnen terugblikken op een unieke prestatie: in geen tijd hebben we een geoliede machine opgezet en die zeven dagen op zeven laten draaien”, zegt schepen van Gezondheidszorg Els van Doesburg (N-VA). “Het team van 838 medewerkers heeft een bijzonder belangrijke bijdrage geleverd in de strijd tegen een onzichtbare vijand. Hun bijdrage aan de gezondheid van meer dan 600 000 inwoners kan niet overschat worden.”

In totaal werden in het testdorp 216.757 tests afgenomen. De drukste maanden waren de afgelopen zomermaanden juni, juli en augustus met als recorddag donderdag 8 juli 2021 waarop elke 15 seconden een test werd afgenomen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER