© rr

10.000 betogers protesteren in Amsterdam tegen coronaregels

In de straten van de Nederlandse hoofdstad Amsterdam is het zondag erg druk door een manifestatie tegen de coronaregels. Volgens de stad waren er rond 12 uur zo’n 10.000 demonstranten op de Dam, maar volgens aanwezigen waren er veel meer betogers die in optocht door de stad trokken.

Bron: Belga

De stoet trok om 12 uur vanaf de Dam naar de Rozengracht, Marnixstraat en langs het Leidseplein. Vervolgens sloegen de manifestanten af naar de Utrechtsestraat, een vrij krappe straat waar geen afstand werd gehouden. In de Utrechtsestraat trok de manifestatie veel bekijks van bewoners, die uit hun ramen hingen. “Sluit je aan”, riepen de betogers naar hen.

Gemoedelijke sfeer

De sfeer onder de demonstranten is gemoedelijk. Er klinkt muziek uit geluidsboxen en sommige groepen lopen op het ritme van een trommel. Mensen juichen en scanderen leuzen als “liefde, vrijheid, geen dictatuur”.

 ©  EPA-EFE

Volgens de initiatiefnemers doen er zowat zestig organisaties mee met de optocht, die ook een statement maken tegen “toeslagenaffaires, huizentekorten en de Groningen-affaire”. In de stoet zijn onder meer gele paraplu’s te zien en vlaggen van Gezond Verstand, Hart voor Vrijheid, Forum voor Democratie, Wakker Den Helder en andere steden van de ‘Wakker’ beweging. Ook is er een kleine kinderoptocht met een spandoek waarop staat ‘Kinderen voor vrijheid’.

De route liep verder naar het Rembrandtplein, en trok langs de Blauwbrug naar de Stopera, het gemeentehuis van Amsterdam. Daarna gingen ze via het Amsterdam Centraal Station weer naar de Dam, waar rond 15.15 uur de eerste manifestanten aankwamen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER