Razia Arefi is algemeen directeur voor Mothers for Peace Afghanistan.
Volledig scherm
PREMIUM
Razia Arefi is algemeen directeur voor Mothers for Peace Afghanistan. © Jan De Meuleneir / Photo News

Razia (36), gered uit de klauwen van de taliban: “‘s Nachts droom ik hoe ik roep: ‘We moeten weg! We moeten weg!”

Bijna 300 Afghaanse burgers zijn tijdens operatie ‘Red Kite’ door ons land overgevlogen naar België. Voor elk van hen wacht nu een asielprocedure. Hanifa (24) en Razia (36), gered uit de klauwen van de taliban, vertellen hun verhaal.

  1. PORTRET. Ze vluchtten voor de Russische geheime dienst en werden steenrijk door alles toe te laten: wie zijn de broers achter berichtenapp Telegram?
    PREMIUM
    14

    PORTRET. Ze vluchtten voor de Russische geheime dienst en werden steenrijk door alles toe te laten: wie zijn de broers achter berichten­app Telegram?

    De Russische Elon Musk heet Pavel Doerov. Samen met zijn broer Nikolai staat hij aan de wieg van populaire berichtenapp Telegram. Wat begon als een nobel idee om te strijden tegen overheidscensuur, mondde uit tot dé verzamelplek voor ongure types, drugshandelaars en terroristen. Nu komt de app in heel Europa onder Belgisch toezicht. Wie zijn de broers Doerov?
  2. “Scherpschutters op de daken en gewapende agenten in clubs”: zenuwen in Zweden staan strak gespannen voor start Songfestival
    PREMIUM
    11

    “Scherp­schut­ters op de daken en gewapende agenten in clubs”: zenuwen in Zweden staan strak gespannen voor start Songfesti­val

    De zenuwen in het Zweedse Malmö, waar morgen het Eurovisiesongfestival van start gaat, staan strak gespannen. De dreigingen lijken van alle kanten te komen: van koranverbrandingen, anti-Israël-protesten en Russische sabotage tot vrees voor terrorisme. De veiligheidsmaatregelen zijn dan ook de strengste in de geschiedenis van het land, van scherpschutters op de daken tot metaaldetectoren en helikopters over de hele stad. “Je voelt aan alles: als Israël donderdag doorgaat naar de finale, gaan er rellen uitbreken”, vertellen Vlaamse fans ter plaatse.