Vlaams minister van Werk, Hilde Crevits (CD&V). ©  BELGA

Volgende heikele dossier voor regering-De Croo is de arbeidsmarkt, en minister Hilde Crevits deelt meteen huiswerk uit

Na de pensioenhervorming is de arbeidsmarkt het volgende heikele dossier voor de regering-De Croo. Morgen vindt daarover een groots opgezette conferentie plaats. Vlaams minister van Werk Hilde Crevits legt daarbij 29 concrete punten op tafel waarin ze de federale regering vraagt om het beleid op Vlaanderen af te stemmen. “Als tussenstap naar een meer homogene bevoegdheidsverdeling.”

Pieter Lesaffer

Federaal minister van Werk, Pierre-Yves Dermagne (PS), heeft deze week zijn eerste grote afspraak om de arbeidsmarkt te hervormen. Dinsdag en woensdag organiseert hij een (grotendeels digitale) “werkgelegenheidsconferentie”, de eerste aanzet om tegen het einde van het jaar concrete acties klaar te hebben.

Het doel is om de arbeidsmarkt te hervormen, zodat meer mensen aan de slag zouden zijn. Alleen is het arbeidsmarktbeleid een wirwar van bevoegdheden, waarbij de regionale ministers van Werk minstens evenveel te zeggen hebben als Dermagne zelf.

Pierre-Yves Dermagne (PS) 

Vanuit Vlaanderen heeft minister van Werk Hilde Crevits (CD&V) daarom alvast een stevig verlanglijstje klaar. Op de conferentie legt ze 29 concrete voorstellen op tafel om het federale beleid beter op Vlaanderen af te stemmen. Ze pleit voor “asymmetrische akkoorden”, waarbij de federale regering met de Vlaamse regering apart afspraken maakt. Dat gaat onder meer om informatie-uitwisseling over langdurig zieken, opleidingen voor werkzoekenden en verlofstelsels. Telkens heel specifieke punten waar de federale en Vlaamse regering elkaar voor de voeten dreigen te lopen, en waar Crevits vraagt dat de federale regering het Vlaamse beleid ondersteunt.

Staatshervorming

In de nota die Crevits op tafel legt, ziet ze dergelijke akkoorden als een opstapje naar de volgende staatshervorming. “De Vlaamse regering dringt aan op meer homogene en efficiënte bevoegdheidsverdeling”, schrijft ze. Als tussenstap vraagt ze aan de federale regering om “actie te ondernemen, waar nodig via asymmetrisch beleid”.

Het principe van asymmetrische akkoorden is voorzien in het federale regeerakkoord. Minister Dermagne laat weten dat hij daar dus ook geen probleem mee heeft. “Zolang dat geen voorafname is op een verdere regionalisering”, voegt zijn woordvoerder daaraan toe. Maar dat lijkt bij Crevits dus wel het geval te zijn.

Knelpuntberoepen

Niet enkel vanuit Vlaanderen neemt de druk op Dermagne toe. Zo rekent zijn partijgenote Karine Lalieux voor de financiering van haar pensioenplannen op een stijgende werkzaamheidsgraad. Ook hebben de liberale coalitiepartners hun voorstellen klaar om meer mensen aan het werk te krijgen. Zo wil MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez meer sancties voor werkzoekenden die weigeren om een opleiding tot een knelpuntberoep te volgen. Ook Open VLD schaart zich daarachter.

Over de knelpuntberoepen zitten alle ministers van Werk vrijdag samen in een Interministeriële Conferentie. Op de werkgelegenheidsconferentie van morgen ligt de inhoudelijke focus op de vraag hoe je mensen op het einde van hun loopbaan langer aan de slag houdt.

In deze cruciale dossiers moeten knopen worden doorgehakt


  Dit najaar staan enkele grote dossiers op de agenda van de regering. Naast de pensioenhervorming en de arbeidsmarkt moeten de zeven coalitiepartners knopen doorhakken in deze cruciale dossiers.

- Tegen half oktober moet de regeringhaar begroting aan Europa presenteren. De begrotingsopmaak belooft een lastige oefening te worden. Over enkele principes lopen de meningen tussen de regeringspartijen heel erg uiteen. Hoever mag de begroting bijvoorbeeld in het rood gaan? Open VLD zet de grens op min 3 procent, maar de vraag is of het voor de socialisten ook zo strikt moet. En wat met de coronasteunmaatregelen, die de Vlaamse partijen sneller willen laten uitdoven dan de Franstalige? Ook voor de economische relance moeten begrotingsknopen worden doorgehakt. 

- Voor de kernuitstap moet de regering in november definitief beslissen over de twee jongste centrales. Die gaan enkel dicht als de bevoorradingszekerheid is gegarandeerd en de prijzen niet stijgen – de overige vijf kerncentrales gaan sowieso dicht. Dat leidt tot een stevige ideologische discussie tussen de Franstalige partijen van MR, die voor kernenergie zijn, en de groene partijen. 

- De regering-De Croo heeft hoge ambities op het vlak van belastingen. Ze wil een grootschalige fiscale hervorming uittekenen, waarbij de wettelijke koterijen moeten plaatsmaken voor heldere maatregelen en de belastingdruk verschuift van arbeid naar vervuiling en kapitaal. Tegen het einde van het jaar zou de minister van Financiën, Vincent Van Peteghem (CD&V), de contouren daarvan af moeten hebben. Ook dat dreigt een evenwichtsoefening te worden tussen de verschillende regeringspartijen.
Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Keuze van de Redactie

MEER OVER