Radio 2

Werken parking Kooldok onder Gedempte Zuiderdokken in Antwerpen op schema: "Klaar in de zomer van 2022"

De aanleg van een tweede ondergrondse parking aan de Gedempte Zuiderdokken in Antwerpen verloopt helemaal volgens plan. Er zijn zo'n 7200 vrachtwagens grond uitgegraven. Net zoals bij parking Steendok ernaast zijn de zo goed als intacte oude kaaimuren weer helemaal zichtbaar geworden. De parking zou eind juni volgend jaar openen. In de twee parkings samen is er dan plaats voor 2000 auto's en 300 fietsen.
 

De werf voor parking Kooldok oogt indrukwekkend: prefab-kolommen van 12 meter hoog dragen de 4 verdiepingen van de parking. Het dak van de parking is speciaal ontworpen zoals de liggers van een brug. Zo kunnen ze makkelijk het dikke grondpakket dragen voor het toekomstige park dat bovenop komt. Ook in parking Kooldok blijven de 9,5 meter hoge oude kaaimuren zichtbaar. Bij de bouw van de uitrit voor de parking, een tunnel van bijna 100 meter lang, werden ook belangrijke resten van de 16de-eeuwse citadel vrijgelegd, meer bepaald de buitengrachtmuur.
 

De parking is 20 meter langer dan de kathedraal hoog is

"De parkeercapaciteit bovengronds brengen we nu onder de grond, zo'n 2000 auto's zullen hier in de twee ondergrondse parkings kunnen staan. Straks eindigen we bovengronds met een prachtig park", vertelt schepen van mobiliteit Koen Kennis (N-VA). "De parking van het Kooldok is 20 meter langer dan de kathedraal van Antwerpen hoog is, het gaat dus om een indrukwekkende oppervlakte. Belangrijk is dat je hier binnenkort ook veilig je fiets kan parkeren. We voorzien 300 plaatsen."
 

Deze parkings moeten de verkeersdruk in de buurt doen afnemen
Koen Kennis, schepen van mobiliteit (N-VA)

Bewoners krijgen hier ook een buurtparking met goedkopere tarieven. Ook met de horeca en de handelaars wordt onderhandeld over de parkeervoorwaarden. Als je gebruik maakt van een parking, betaal je altijd minder dan wanneer op straat parkeert. "Door deze publieke parkings te bouwen, zorgen we ervoor dat mensen makkelijk een parkeerplaats vinden en niet de straten in de buurt moeten inrijden. Er zullen ook deelfietsen en deelauto's aanwezig zijn. Om de stad te bezoeken, zijn er natuurlijk ook nog de park and rides, gecombineerd met het openbaar vervoer", aldus nog Kennis. Als tegen de zomer van volgend jaar parking Kooldok in gebruik wordt genomen, verdwijnen de laatste parkeerplaatsen op het centrale deel van de Gedempte Zuiderdokken. Bovengronds start dan de verdere aanleg van het park.
 

Radio 2

Meest gelezen