Maïsdoolhof in Paal (alweer) vernield door boer

In Paal heeft een boer het maïsdoolhof aan kinderboerderij De Merelhoeve vernield. Hij reed met zijn pikdorser dwars door het maïsveld, naar zijn eigen veld, om er te oogsten. Twee jaar geleden gebeurde dat ook al eens. Het doolhof zou nog tot eind september geopend zijn en lokt veel volk.

De boer heeft een achterliggend perceel dat grenst aan kinderboerderij De Merelhoeve in Paal. Met zijn pikdorser reed hij dwars door het veld heen en vernielde daarbij het maïsdoolhof, dat door fietsers en wandelaars gretig bezocht wordt. 

"Dat is echt niet nodig", zegt uitbater Mil Meelbergs. "Hij kan dat perceel ook perfect bereiken via zijn eigen gronden. Ik begrijp dit echt niet en het is niet de eerste keer dat hij dwars door ons doolhof rijdt".
Het doolhof zou nog tot eind september open zijn.

Maïs op toegangsweg

De advocaat van de landbouwer laat schriftelijk weten dat de uitbater van de Merelhoeve zelf aan de basis ligt van het probleem; er werd namelijk maïs geplant op de toegangsweg naar het tarweveld van de boer. 

In de verklaring staat verder dat deze toegangsweg sinds 1939 bestaat en 'een bij notariële akte gevestigde erfdienstbaarheid van overgang is'. Via andere percelen zou hij z’n veld niet kunnen bereiken. Om de tarwe te oogsten kon de boer niet anders dan stapvoets over de erfdienstbaarheid van overgang naar het tarweveld rijden. 

Er is niemand in gevaar gebracht en er is enkel gebruik gemaakt van de erfdienstbaarheid waarvan het bestaan onbetwist is, aldus de verklaring.

De zaak komt nu voor het vredegerecht en zal behandeld worden op de zitting van 20 september.

Meest gelezen