Direct naar artikelinhoud
Belangrijk nieuws3x3 Belgian Lions

Basketbalbond dient strafklacht in bij federale politie tegen 3x3 Belgian Lions, die wel gewoon deelnemen aan het EK

Belgische 3x3-basketballers tijdens de Olympische Spelen in Tokio.Beeld Photo News

De 3x3 Belgian Lions nemen deel aan het komende EK in Parijs (10-12 september), ondanks het feit dat een dossier rond mogelijke fraude bij de organisatie van 3x3-toernooien is ingediend bij de Cel Sportfraude van de federale politie. ‘De strafklacht wordt gecombineerd met een intern tuchtonderzoek bij Basketbal Vlaanderen’, zo klinkt het dinsdag in een persbericht.

“Basketball Belgium, Association Wallonie-Bruxelles de Basketball en Basketbal Vlaanderen hebben inmiddels de beschikbare informatie over de vermeende fraude in het 3x3 basketbal verzameld en zich gebogen over de verdere aanpak van het dossier”, luidt het. “De federaties wensen dat dit dossier grondig wordt onderzocht en contacteerden in dat opzicht de Cel Sportfraude van de federale politie. De strafklacht wordt gecombineerd met een intern tuchtonderzoek bij Basketbal Vlaanderen.”

Lees ook

Wat riskeren de 3x3 Lions als de fraude bewezen wordt? ‘Rechtszaken zijn mogelijk’

Zolang de onderzoeken lopen, volstaat volgens Basketball Belgium de beschikbare informatie niet om bepaalde spelers te schorsen. Thibaut Vervoort, Rafaël Bogaerts, Thierry Marien en Nick Celis, die op de voorbije Olympische Spelen op de vierde plaats eindigden, kunnen dus deelnemen aan het EK.

“Om de lopende onderzoeken optimaal te laten verlopen, zullen de drie federaties geen verdere verklaringen afleggen en vragen zij met aandrang om de betreffende spelers niet te belasten, zodat zij zich maximaal kunnen richten op hun sportieve prestaties.”

Waar gaat het over? 

De 3x3 Lions zouden fictieve wedstrijden georganiseerd hebben om zich zo te kwalificeren voor de olympische kwalificatietoernooien. Volgens De Standaard werden 27 toernooien ingegeven op de website van de internationale basketfederatie FIBA maar vonden die toernooien nooit plaats. Hoeveel punten de Belgen daarmee verzamelden, is onduidelijk. De kwalificatie gebeurde op basis van een complexe berekening. Bovendien is het puntensysteem vandaag gewijzigd, wat het nog moeilijker maakt om eventuele fraude te achterhalen.