©  Bert De Deken, RR

Dolle bestuurder zorgt voor paniek in Turnhout: “Hij riep dat hij iedereen kapot zou maken”

Turnhout -

“De schrik van ons leven”, zo beschrijven de horeca-uitbaters op de Grote Markt in Turnhout het gevaarlijke incident van maandagavond. Een man reed verschillende keren met hoge snelheden op het marktplein en draaide er met gierende banden in het rond, en dat terwijl de terrassen op de Markt vol zaten. De uitbater van Café L’Eglise kon hem uiteindelijk tegen de grond werken.

Britt Peeters

“Het zou niet de eerste keer zijn dat een gevaarlijke man op een massa inrijdt. Hoe gevaarlijk kan iemand zijn? Ik word er echt kwaad van”, zucht Michaël Serrien van Bar Bardo op de Grote Markt. Samen met zijn zoon Maxim en de klanten op zijn terras zag hij hoe er maandag rond 20.30u een roekeloze chauffeur meermaals de Grote Markt aan hoge snelheden kwam opgereden. Maxim filmde het vreemde tafereel en postte het op sociale media, net zoals vele andere mensen die het zagen gebeuren. Het plein stond in rep en roer.

Michaël Serrien van Bardo: “We waren zwaar in shock. We mogen blij zijn dat er geen gewonden gevallen zijn” © Bert De Deken

“Met gierende banden draaide hij net voor de kerk rondjes, of donuts zoals het wel vaker genoemd wordt. En dan reed hij met gierende banden weer weg, om nadien terug te komen. Zo deed hij dat wel tot vijf keer. Mijn klanten vertrokken, of gingen binnen zitten om zich veiliger te voelen. We waren zwaar in shock. We mogen blij zijn dat er geen gewonden gevallen zijn”, gaat hij verder.

Op de Grote Markt zijn dinsdag nog sporen van banden zichtbaar. Samen met andere horecauitbaters besloot hij om de Heras-hekken die op de Markt staan, zo te plaatsen dat de chauffeur niet meer verder kon.

“Iedereen kapot maken”

Ook aan de andere kant van het plein zag Eddy Broeckx, die iets aan het drinken was in Café De Beurs, hoe de 37-jarige chauffeur de klanten de stuipen op lijf joeg. “Ik zag hem vanuit de richting van het Zegeplein recht op ons afkomen. Dan heb ik een terrasstoel genomen en geprobeerd door zijn voorruit te gooien, om hem te doen stoppen. Maar hij had het door en keerde snel om. Ik heb geen idee wie die kerel was. Hij had maar even de controle over het stuur moeten verliezen, en het had dramatisch kunnen aflopen”, klinkt het.

Eddy probeerde een terrasstoel door de ruit van de chauffeur te gooien om hem te doen stoppen. ©  Bert De Deken

De solidariteit op de Grote Markt tussen de cafébazen was groot, want het was uiteindelijk Kostas Frangiadakis, de cafébaas van Café L’Eglise, die de chauffeur deed stoppen. “Volgens mij reed hij wel 100 kilometer per uur”, vertelt Kostas.

“En hij bleef maar terugkomen. Het duurde lang voor de politie ter plaatse was. Pas van zodra er een combi op de Markt stond, keerde hij vanuit het Zegeplein om. Dan kwam hij plots te voet op ons af, hij was agressief. Hij riep dat hij iedereen kapot zou maken. Op een gegeven moment dat ik echt dat hij een wapen zou bovenhalen en zou schieten”, gaat de cafébaas verder. Maar hij liet zich niet afschrikken.

“Ik ben hem tot in de Warandestraat gevolgd. Omdat ik nog vechtsport gedaan heb, wist ik hoe ik mij moest verdedigen. Ik heb hem uiteindelijk op de grond gekregen en in een klem gehouden, tot de politie er was.” Ook vaste klant Luc Daenen volgde de man mee tot in de Warandestraat om Kostas te helpen. “Ik wist niet dat ik zo hard kon lopen, maar deed het die avond toch. Puur op adrenaline. Wat heeft die man toch bezield om het hier zo te komen uithangen? We zagen alleszins wel een flesje sterke drank uit zijn broekzak bengelen”, vraagt hij zich af.

Luc en cafébaas Kostas, die de gevaarlijke chauffeur in een klem heeft kunnen houden, gaan liever niet herkenbaar op de foto. © Bert De Deken

Fractie van seconde

De politie pakte de man om en nam de auto in beslag. De horecauitbaters zijn het erover eens dat het te lang duurde voor de politie aanwezig was en ingreep. “Als wij een melding krijgen, wordt er normaal gezien meteen een ploeg vrijgemaakt. Bovendien zijn onze aanrijtijden zoals ze moeten, zeker in Turnhout-centrum. Toen de man door de cafébaas werd gestopt, was onze ploeg er een fractie van een seconde later bij om hem te arresteren”, reageert Politie Regio Turnhout-woordvoerder Rudy Remijsen.

De chauffeur, die onlangs naar Turnhout verhuisde, werd dinsdag bij de onderzoeksrechter voorgeleid. Die zal beslissen of de man aangehouden blijft. Of hij op het moment van de feiten gedronken had, is nog niet duidelijk.

De afdruk van de banden van de dolle chauffeur is nog duidelijk zichtbaar. ©  Bert De Deken

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer