©  BELGA

Kreeg Fernand Huts staatssteun bij de aankoop van landbouwgrond? Hof van Beroep stelt zaak uit na Europees advies

Huts kocht de gronden in Zeeuws-Vlaanderen van het Gentse OCMW. Een boer uit de buurt vocht de verkoop echter aan vroeg de nietigverklaring omdat er volgens hem geen eerlijke prijs voor werd betaald. De Rechtbank van Eerste Aanleg verwierp deze eis, en in beroep is de zaak nu uitgesteld om het advies van de Europese Commissie te kunnen bestuderen.

David Van Turnhout
Bron: Belga, eigen verslaggeving

Volgens de landbouwer gaat het om verdoken staatssteun omdat Huts “geen eerlijke prijs betaalde voor de gronden.” Volgens een taxatieverslag zijn ze 22 miljoen euro waard, Huts betaalde er uiteindelijk 17,5 miljoen voor”, klinkt het.

De advocaat van de eiser spreekt ook van discriminatie. “De 72 percelen werden samengehouden zodat alleen kapitaalkrachtige ondernemingen of personen ze zouden kunnen aankopen”, klaagt de raadsman. De percelen hadden volgens hem in verschillende loten verkocht moeten worden.

Staatssteun

Het Gentse Hof van Beroep oordeelde in november 2020 nog niet over de zaak. Het stelde zich wel vragen bij het samenhouden van de 72 stukken grond. Daarom vroeg het aan de Europese Commissie om de zaak rond de staatssteun te onderzoeken en hierover advies te verlenen. Dat advies is nu binnen en na vertaling uit het Engels ook officieel neergelegd. Nu willen de advocaten over dat advies schriftelijke conclusies opstellen. Het Hof besliste daarom de zaak te verplaatsen naar 13 september 2022.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER