UGent

UGent ontvangt 10 procent meer buitenlandse studenten dan vóór coronacrisis

Aan de Universiteit Gent beginnen dit jaar 10 procent meer buitenlandse studenten dan 2 jaar geleden. Vorig jaar liet de coronacrisis geen internationale uitwisselingen toe, maar nu kan het wel. "Ze zijn heel enthousiast om te beginnen, en vandaag zijn er al de eerste lessen," zo luidt het aan de UGent.

In normale tijden komen elk jaar veel buitenlandse studenten naar de Gentse universiteit, en veel van hen komen naar de Faculteit Bio-ingenieurswetenschappen. "Dit jaar hebben zich dus nóg meer enthousiastelingen ingeschreven, uit ruim 100 landen", zegt Wim Hoste van die faculteit. "Dit jaar komen we in de eerste twee jaren aan bijna 500 buitenlandse studenten. In het eerste jaar alleen gaat het al om 300 inschrijvingen."

Met ons aanbod hopen de studenten één en ander te kunnen veranderen in hun thuisland

Wim Hoste, faculteit bio-ingenieurswetenschappen UGent

"De meest buitenlandse studenten komen naar de UGent specifiek voor onze faculteit bio-ingenieurswetenschappen", zegt Hoste. "Er is al jaren een traditie van internationale samenwerking. Maar  ons aanbod sluit ook aan bij behoeften van studenten uit ontwikkelingslanden. We hebben het bijvoorbeeld over voedingstechnologie, milieutechnologie, aquacultuur. En die zaken zijn heel belangrijk voor die studenten in hun thuisland. "

Coronamaatregelen vragen veel extra werk, maar studenten volgen ze heel goed op
Wim Hoste, Faculteit Bio-ingenieurswetenschappen UGent

Buitenlandse studenten hebben lang moeten wachten op groen licht om naar de UGent te kunnen komen. "Pas begin augustus gaf de federale regering hen de toestemming", zegt Hoste. "Uiteraard is het hard werken om alle coronamaatregelen toe te passen, en aan te passen aan de regio waaruit de studenten komen. Maar ze werken heel goed mee, en volgen de maatregelen van testing en quarantaine heel strikt op."

Vandaag al eerste lessen wetenschappen en integratie

Officieel begint het academiejaar op 27 september, maar buitenlandse studenten krijgen vanaf vandaag al specifieke lessen. "We willen dat ze allemaal min of meer op een redelijk niveau aan de echte cursussen beginnen. Dus ze krijgen voorbereidende lessen in wetenschappen, als wiskunde, chemie en economie. Maar vanaf vandaag zijn er ook lessen over onze samenleving", zegt Wim Hoste. "Het kan dan gaan over de omgangsvormen in Vlaanderen, over de gelijke rechten die mannen en vrouwen hier hebben, en het feit dat ze hier ook vrouwelijke professoren zullen hebben. Ze krijgen ook te horen dat discriminatie en racisme in ons land verboden zijn. Uiteraard krijgen ze ook lessen Nederlands, en ook de Gentse politie komt langs. Die legt uit hoe de verkeersregels in elkaar zitten, en hoe de politie werkt. Het is heel belangrijk dat de studenten dat allemaal leren kennen, want ze blijven toch wel 2 jaar in Gent."

 

Meest gelezen