STG/Alyson P./Reporters

Horeca Brussel vindt dat coronaregels voor horeca in heel België dezelfde moeten zijn

Horeca Brussel vindt het geen goed idee om alleen in Brussel de coronapas in te voeren voor wie op restaurant of op café wil. De coronaregels voor de horeca zouden in heel het land dezelfde moeten zijn, klinkt het. 

Vanaf 1 oktober zou je in Brussel een Covid Safe Ticket moeten voorleggen om op restaurant of op café te gaan.  Op die manier kan je bewijzen dat je volledig gevaccineerd bent, recent negatief testte op corona of de ziekte al gehad hebt. Het Covid Safe Ticket wordt nu al gebruikt voor de toegang tot evenementen, maar Brussel was al een tijd vragende partij om de pas op meer plaatsen in te voeren, in de hoop dat daardoor meer Brusselaars zich zouden laten vaccineren. Een akkoord tussen de verschillende regeringen van ons land maakt dat nu mogelijk.

Concreet zou iedereen vanaf 16 jaar een coronapas moeten tonen om in Brussel op café of restaurant te gaan of om een discotheek binnen te mogen. Voor een massa-evenement of om iemand in het ziekenhuis of een woonzorgcentrum te bezoeken, zou de pas al nodig zijn vanaf 12 jaar. 

Maar Horeca Brussel denkt niet dat het Covid Safe Ticket de problemen in Brussel, onder meer de te lage vaccinatiegraad, zal oplossen.  "Wij denken dat de problematiek zich niet beperkt tot de grenzen van het Brussels Gewest", zegt Marc Van Muylders van Horeca Brussel aan VRT NWS. "Men is vanuit Brussel toch vrij snel in Vlaanderen of Wallonië of in de rand. Het gevolg is dat wie zich niet wil laten vaccineren naar daar zal gaan. En dan schiet men het doel voorbij waarbij men wil dat mensen zich zoveel mogelijk laten vaccineren." 

Horeca Brussel zou liever zien dat het Covid Safe Ticket enkel nodig zou zijn in discotheken. "En als het dan toch moet, zou het Covid Safe Ticket voor de horeca beter in het hele land ingevoerd worden", zegt Van Muylders. 

Dat de verantwoordelijkheid zo opnieuw bij de uitbaters van de horeca zou komen te liggen, die het Covid Safe Ticket zouden moeten controleren, stoort Horeca Brussel ook. "Het is moeilijk voor een sector die gastvrij is om normen op te leggen", besluit Van Muylders. "En wat doe je wanneer de klant het Covid Safe Ticket weigert te tonen? Dan is het natuurlijk zeer moeilijk voor de horeca om politieagent te spelen."

Meest gelezen