©  AFP

François Hollande blikt terug op terreuraanslagen Parijs: “Je vraagt jezelf af: ‘Is het echt voorbij?’”

De voormalige Franse president François Hollande kwam in een interview met France 2 terug op de terreuraanslagen in Parijs in 2015 en legde uit hoe hij dit verschrikkelijke moment beleefde.

wvb
Bron: Le Point

De ex-president begon zijn verhaal over zijn beslissing om het Stade de France niet te evacueren, waar hij zich bevond toen de eerste bom vlakbij het stadion ontplofte. “Het was belangrijk om geen paniek te creëren,” vertelde het voormalige staatshoofd.

“Zodra ik wist dat het stadion veilig was, heb ik gevraagd de wedstrijd te hervatten. Zo hebben we kunnen vermijden wat de terroristen wilden, namelijk een effect van angst creëren”, luidde het. François Hollande koos er toen voor snel naar Parijs terug te keren om “de operaties te leiden”.

Hollande vertrouwde toe dat hij niet onmiddellijk “de omvang” van de aanslagen had begrepen, ook al was hij op de hoogte van wat er die avond op verschillende plaatsen in de hoofdstad gebeurde. “Ik had een verslag van minuut tot minuut,” zei Hollande. “Ik dacht aan al die mannen en vrouwen”, herinnert hij zich met emotie.

Nadat hij het Stade de France had verlaten, kwam François Hollande aan bij de crisiseenheid van het Ministerie van Binnenlandse Zaken, waar hij opdracht gaf tot een aanval op de terroristen in de Bataclan.

De gebeurtenissen van de nacht van 13 november hebben Frankrijk en de rest van wereld geschokt. “De politiediensten die de Bataclan zijn binnengegaan om de slachtoffers en gijzelaars te redden, hebben ook een schok te verwerken gekregen”, benadrukt de voormalige president.

Een even moeilijke gebeurtenis voor hem: “De drie of vier dagen daarna hebben we een moment waarop we tegen onszelf zeggen: “Wat hebben we zojuist meegemaakt?” Je vraagt jezelf af: “Is het echt voorbij?”.

LEES OOK: Kogelwerende kooi, tunnel en afgezet eiland: terreurproces Parijs van start met draconische beveiliging

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER