©  Getty Images

DISCUSSIE. Moet de Kalmthoutse Heide een Nationaal Park worden?

Kalmthout -

Grenspark Kalmthoutse Heide wil zich kandidaat stellen om een Nationaal Park te worden, maar de buurgemeenten zijn daar niet blij mee. Vooral omdat dat voor de landbouwers mogelijk geen goed nieuws zou zijn.

Het Vlaamse regeerakkoord voorziet in de oprichting van een viertal Nationale Parken. Dat worden gebieden met internationale uitstraling, een uitzonderlijke natuur en een unieke beleveniswaarde, die een troef vormen op het vlak van recreatie en toerisme.

Het Grenspark Kalmthoutse Heide wil zich kandidaat stellen. “Het zou logisch zijn”, zegt algemeen coördinator Jan Weverbergh. “De Kalmthoutse Heide is zesduizend hectare groot. Langs Nederlandse zijde is het al erkend als nationaal park.”

Maar bij de omliggende gemeenten is er weerstand. “Op de vergadering kregen we een nota en een bijpassend plan voorgelegd, waarop het Grenspark al zo goed als alles had ingevuld. Dat is geen eerlijke manier van werken”, zegt Stabroeks burgemeester Rik Frans (N-VA).

  

Wat denk jij? Zou de Kalmthoutse Heide een Nationaal Park moeten worden? Of hebben de buurgemeenten gelijk dat ze bezorgd zijn?

Discussieer mee via onderstaand formulier. Een greep uit de reacties verschijnt donderdag in de krant.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Discussie