© HBvL

Waar of niet waar? “Van volle granen val je af”

Dagelijks worden we overstelpt met medisch nieuws. Dr. Marleen Finoulst checkt met haar team wat waar en niet waar is.

Dr. Marleen Finoulst

FACT

Volle graanproducten zoals bruin brood of volkorenpasta zijn niet alleen gezonder, onze spijsvertering gaat er ook sneller van werken. Dat zeggen Amerikaanse voedingswetenschappers

CHECK

Voedingswetenschappers van verschillende Amerikaanse universiteiten deden een interessant experiment bij 49 mannen en 32 vrouwen tussen 40 en 65 jaar oud. De deelnemers kregen allemaal voedingsmiddelen, drank inbegrepen, voor een periode van 8 weken. Gedurende de eerste twee weken aten ze precies hetzelfde vezelarme dieet, terwijl ze voor de overige 6 weken willekeurig in 2 groepen werden verdeeld met dezelfde ingrediënten, op de granen na.

De eerste groep kreeg dagelijks 207 gram volle granen (gemiddeld 40 gram vezels per dag), terwijl de tweede groep enkel geraffineerde graanproducten kreeg (gemiddeld 21 gram vezels per dag). Na 2 weken en na 8 weken werden van alle deelnemers stoelgang-stalen over een periode van 72 uur verzameld. Daarnaast werden bloedanalyses uitgevoerd en vragenlijsten ingevuld. Deelnemers die tijdens de studieperiode 2 of meer glazen alcohol per dag dronken, supplementen of antibiotica hadden ingenomen, werden uitgesloten voor verdere analyse.

Het stoelgangonderzoek op week 8 bracht enkele opmerkelijke verschillen aan het licht. De groep die het volle-granendieet had gevolgd, produceerde meer stoelgang met een hogere energie-inhoud: ze verloren dus gemiddeld 96 calorieën per dag méér via de stoelgang. Daarnaast hadden ze een iets hoger rustmetabolisme: ze verbranden 48 calorieën extra per dag. Wie het volle-granendieet nauwgezet gevolgd had, verbrandde gemiddeld 108 calorieën méér per dag in vergelijking met de groep die enkel geraffineerde graanproducten kreeg.

De bloedanalyses vertoonden geen verschillen en men vond ook geen verschil in verzadigingsgevoel via de enquêtes. De onderzoekers besloten dat je door volle granen te eten in plaats van geraffineerde producten te eten meer calorieën verbrandt, vooral omdat meer calorieën via de stoelgang verloren gaan.

Vermageren?

Niemand van de deelnemers vermagerde, maar dat was ook de oorspronkelijk opzet: het dieet was zo samengesteld dat alle deelnemers op gewicht bleven. De hoeveelheid calorieën dat je meer verliest en verbrandt door volle granen te eten, is erg bescheiden. De zogenaamd verhoogde verbrandingssnelheid (48 cal per dag) stelt amper iets voor. Je kan dus moeilijk spreken van een sneller werkende spijsvertering. Voor wie snel gewicht wil verliezen, is het vermijden van geraffineerde graanproducten door ze te vervangen door volle granen geen oplossing. Om te vermageren haal je veel meer effect door gewoon minder te eten en meer te bewegen.

Dat volle granen gezonder zijn dan geraffineerde producten en passen in een gezond eetpatroon, is al lang bekend.

20% WAAR

Wie uitsluitend volle-graanproducten eet, verliest iets meer van de geconsumeerde calorieën via de stoelgang in vergelijking met personen die uitsluitend geraffineerde graanproducten eten. De spijsvertering werkt iets sneller, maar veel stellen die verschillen niet voor. Wie wil vermageren, eet beter gewoon minder.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer