Stig Broeckx zamelt al fietsend geld in: “Fietsen is nu vooral zwaar in het hoofd”

Ruim vijf jaar geleden lag Stig Broeckx na een ernstig ongeluk ruim zes maanden in coma. Komende zaterdag stapt hij voor het eerst weer op de racefiets om geld in te zamelen voor stichting HersenStrijd, een initiatief van de universiteit van Maastricht.

Tom van der Wilt

Stig Broeckx wordt meteen aangeklampt als hij zijn entree maakt in het Shimano Experience Center in Valkenburg. Een man in een blauwe trui, in een rolstoel, komt naar hem toe en gaat lachend met de Kempenaar op de foto. “Ik heb nog met je op de kamer gelegen in het ziekenhuis”, zegt hij.

LEES OOK. Exclusief: naar de plek waar Stig Broeckx opstond uit de doden

Ondersteund door een stok -maar met een grote glimlach op z’n gezicht- loopt de 31-jarige Belg rond, vooral om te vertellen over zijn volgende grote mijlpaal in zijn revalidatie. Zaterdag stapt de oud-prof voor het eerst na zijn ongeluk weer op een racefiets en legt hij dertig kilometer van het parcours van de Hel van Kempen af.

‘Door de ‘Hel’ tegen hersenletsel’

Broeckx is in Valkenburg om te praten over zijn ambassadeurschap van HersenStrijd, een fonds van de Universiteit Maastricht. Tegelijkertijd wordt het project ‘Door de ‘Hel’ tegen hersenletsel’ gepresenteerd. Iets waar de man uit Mol vijf jaar geleden vanuit het niets mee werd geconfronteerd.

Op 28 mei 2016 tijdens de Ronde van België veranderde het leven van Broeckx van het ene op het andere moment volledig als hij door een onhandige manoeuvre van een motard zwaar ten val komt. Zes maanden later vindt hij zichzelf na een coma terug in een ziekenhuisbed in Aken. Met twee hersenbloedingen en een schedelbreuk is het überhaupt een wonder dat hij nog wakker wordt, maar de schade is desalniettemin groot. Van de vijf jaar voor het ongeluk weet hij zich niets meer te herinneren. Via internet ontdekt hij dat hij profwielrenner is geweest. Broeckx kan vrijwel niets meer. Hij moet zelfs opnieuw leren slikken.

HersenStrijd

Om aandacht te vragen voor hersenletsel heeft Broeckx zich verbonden aan HersenStrijd. “Op het gebied van hersenletsel moet nog veel meer onderzoek naar nieuwe behandelingen worden gedaan. Als geen ander weet ik uit ervaring hoe belangrijk dat is”, stelt hij, als hij achter een tafeltje heeft plaatsgenomen samen met Marcel Aries, de oprichter van het fonds en neuroloog-intensivist aan het MUMC+.

De rit die Broeckx zaterdag gaat ondernemen, is een sponsortocht. Ook is er een veiling. Zo heeft kunstenaar Marc Bijl een digitaal portret van hem gemaakt tijdens de Ronde van Vlaanderen. Het beoogde sponsorbedrag is 25.000 euro. Aries wil daarmee een nieuwe monitor aanschaffen waarmee het zuurstofgehalte en de activiteit in het brein van comapatiënten beter in de gaten kan worden gehouden. “Belangrijk, want op die manier kunnen we beter bijsturen, meer hersencellen redden en zo zorgen voor een beter herstel van hersenletsel.”

Inspiratiebron

Broeckx is de laatste jaren een grote inspiratiebron geworden voor mensen die een ernstig ongeluk hebben gehad en daar blijvende hersenschade van ondervinden. Zijn fysieke en mentale kracht lijken onuitputtelijk. Z’n positivisme werkt aanstekelijk.

Zijn lijfspreuk is niet voor niets; zeg nooit nooit. Er verscheen een televisiereeks Bargoens en een documentaire De Stig, volgens velen de meest indrukwekkende film over een wielrenner. Tegelijkertijd kwam er een boek uit over zijn revalidatie. “Ik ben doodgegaan en opnieuw geboren”, zegt hij in zijn documentaire.

Humor

Artsen dachten dat hij nooit meer een normaal leven zou kunnen leiden. Maar de coureur is het toonbeeld van doorzettingsvermogen en enthousiasme. Vooral zijn humor is opvallend. Met kwinkslagen beantwoordt hij vragen van toehoorders in de zaal. “Dat heb ik altijd gehad, dat is niet veranderd door mijn ongeval.” Wie hem woensdagmiddag hoort praten, merkt duidelijk verbetering in zijn spraak ten opzichte van zijn eerdere optredens. Hoe relaxter de setting, des te beter praat Broeckx. “Daar werk ik nog altijd hard aan.”

Nieuwe verbindingen

Aries legt tijdens een presentatie uit wat er in het brein van iemand gebeurt na hersenletsel te hebben opgelopen. “Om bijvoorbeeld te kunnen fietsen moeten je hersenen worden aangestuurd. Bij Stig en anderen zijn sommige verbindingen in de hersenen kapot en dus moeten er nieuwe worden gevonden. Dat kost ontzettend veel energie.”

Broeckx heeft zich nooit neergelegd bij iets wat niet meer zou kunnen. “Waar een wil is, is een weg. ‘Je moet je situatie accepteren’ zeggen sommige mensen, maar dat heb ik nooit gedaan. Fietsen is voor mij nu zwaar in het hoofd, niet in de benen. Ik moet evenwicht houden, op de weg letten en trappen. Naar mooie vrouwen kijken, is er niet meer bij.”

LEES OOK. Stig Broeckx gaat trouwen: “Het leven is zó mooi”

Geluk haalt hij uit de kleine dingen. Zo is hij sinds kort in het bezit van zijn rijbewijs. Hij woont samen met vriendin Marlies en hoopt volgend jaar te trouwen. “Ik wil nu vooral een goede huisman zijn, goed kunnen koken. Dat moet toch lukken.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer