Waarom een aandeel dat dit jaar met maar liefst 545 procent steeg, nog steeds ondergewaardeerd is

Hedgefondsmanager Eric Jackson vertelde zakenzender CNBC dat hij bullish blijft over fintechbedrijf Upstart. Hij zag het potentieel wanneer niemand dit onderkende. Maar: het aandeel van dit op kunstmatige intelligentie gebaseerde leenplatform is in 2021 al met 545 procent gestegen. Vanwaar die blijvende bekoring?

Waarom is dit belangrijk?

Fintechbedrijf Upstart streeft ernaar de manier waarop banken geld lenen aan consumenten drastisch te veranderen. Het bedrijf is zo snel gegroeid dat het aandeel meer dan vertienvoudigd is in slechts negen maanden die verstreken zijn sinds Upstarts beursintroductie (IPO) op de Nasdaq.

Op dinsdag zei Jackson, voorzitter en portefeuillebeheerder van het in Canada gevestigde EMJ Capital, dat hij Upstartaandelen nog steeds een hoog groeipotentieel toedicht. Hij had van bij de beursintroductie de capaciteiten van de onderneming geprezen.

  • Upstart is een platform voor leningen. Het verbindt leningaanvragers met kredietverstrekkers die leningen kunnen financieren en aanvragers met redelijke kredietwaardigheid gunstige voorwaarden kunnen bieden.
  • Het aandeel van het fintechbedrijf was bij zijn IPO eind vorig jaar slechts 20 dollar waard.
    • Het sloot de beurssessie van dinsdag nog eens 6,2 procent hoger af; nu op 262,70 dollar per aandeel.
  • In het eerste kwartaal van 2021 bedroeg de totale omzet van Upstart 121 miljoen dollar, een stijging van 90 procent ten opzichte van hetzelfde tijdsbestek in 2020.
    • In het tweede kwartaal ging Upstart met kwartaalinkomsten van 194 miljoen dollar er 1.018 procent op vooruit in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar.

“Moeilijk te geloven dat ik ga beweren dat een aandeel dat 13 keer hoger noteert nog steeds ondergewaardeerd is, maar ik denk dat dat het geval is”, zei Jackson.

Kredietwaardigheid

Upstart, dat in 2012 mede werd opgericht door voormalig Google-topman Dave Girouard, maakt gebruik van AI met als doel het proces om leningen aan te vragen, te verfijnen.

Girouard, die fungeert als CEO, liet onlangs optekenen dat hij denkt dat het bedrijf een inzicht van “360 graden” in de kredietwaardigheid van leningaanvragers of consumenten biedt, en beter is dan een traditionele FICO-score (de gestandaardiseerde vorm van een beoordeling van kredietwaardigheid in de Angelsakische wereld).

Upstart verkoopt zijn technologie aan kredietinstellingen zoals banken en kredietunies. Aanvankelijk richtte het zich op persoonlijke leningen, maar Jackson merkte op dat Upstart zich uitbreidt naar de aanzienlijk grotere categorie van autoleningen. Dat laatste is ook de sceptici van investeringsite The Motley Fool niet ontgaan:

“Het is een goede gewoonte om upgrades (en downgrades) van analisten met een flinke korrel zout te nemen.” Maar: “als we kijken naar de laatste resultaten van Upstart, is het niet moeilijk te zien waarom analisten een positieve mening (…) hebben over het potentieel van het bedrijf. In het tweede kwartaal hebben Upstarts bankpartners 2,8 miljard dollar aan leningen verstrekt op het platform, 62 procent meer op kwartaalbasis, en dit bestaat grotendeels uit persoonlijke leningen. De onaangeboorde markt voor autoleningen is enorm, en Upstart zet een grote stap in die markt,” klinkt het.

Nog steeds onderschat

Jackson denkt dus dat Wall Street nog steeds het potentieel van Upstart onderschat om in een indrukwekkend tempo te blijven groeien.

  • “Wall Street voorspelt alleen dat Upstart 33 procent zal groeien in 2022. Ik denk niet dat een bedrijf dat 1.000 procent groeit plotseling zal vertragen tot 33 procent. Ik denk dat het veel waarschijnlijker is dat ze hun inkomsten volgend jaar opnieuw verdubbelen,” zei Jackson.
  • Voorts opperde Jackson dat Upstart eigenlijk het snelst groeiende beursgenoteerde fintechbedrijf is dat hij kent.
    • “De dichtstbijzijnde (achtervolger, red.) is Afterpay, dat net is opgekocht door Square, en dat wordt verhandeld tegen 24 keer de omzet van volgend jaar.”
    • Wat een firma als Upstar betreft “denk ik dat het op zijn minst 30 keer de inkomsten van volgend jaar zou moeten verhandelen. Als ze dat deden, zou dit een aandeel van 600 dollar (…) zijn, niet een aandeel van 260 dollar of wat het vandaag ook is.”
Het aandeel, genoteerd op de Nasdaq, het voorbije halfjaar / TradingView

(NS)

Lees ook: Grote vis eet kleine: PayPal neemt Japanse fintechonderneming Paidy over voor 2,7 miljard dollar

Meer